Chained Echoes Review

Το Chained Echoes μας έρχεται από ένας μόνο δημιουργό, τον Matthias Linda, ενώ την έκδοση του παιχνιδιού έχει αναλάβει η Deck13 και πρόκειται για έναν τίτλο που αξίζει την προσοχή σας. Ως προς την ιστορία, βρισκόμαστε στην Ήπειρο Valandis, εκεί όπου τρία βασίλεια πολεμούν συνεχώς για την κυριαρχία. Οι κάτοικοι των περιοχών υποφέρουν καθημερινά μιας και ο πόλεμος είναι μια μόνιμη σκληρή πραγματικότητα. Με την κατάσταση να παραμένει έτσι για καιρό, ένα από τα βασίλεια αποφασίζει να δώσει ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο στρατολογώντας μια ομάδα μισθοφόρων. Κατά την διάρκεια της επίθεσης ένα καταστροφικό γεγονός θα αφαιρέσει την ζωή χιλιάδων αμάχων με αποτέλεσμα τα βασίλεια να συμφωνήσουν σε εκεχειρία και μια μεγάλη περίοδος ειρήνης να ξεκινά. Παρόλα αυτά, μεγάλοι στρατηγοί και διάφορες άλλες παραστρατιωτικές οργανώσεις, που ενδιαφέρονται ακόμα για αυτόν τον πόλεμο, θέλουν να δουν τους εχθρούς τους νεκρούς και τα συμφέροντά τους να εκπληρώνονται. Έτσι, θα κάνουν και τα πάντα για να ταράξουν τις σχέσεις των κρατών και να ξεκινήσουν έναν νέο πόλεμο.


Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένας μισθοφόρος που ονομάζεται Glenn. Ως μισθοφόρος δεν ενδιαφέρεται για το ποια μεριά θα υποστηρίξει αλλά ποια από αυτές πληρώνει καλύτερα. Σε όλο αυτό δεν είναι μόνος τους αφού έχει μαζί του μια ομάδα άλλων μισθοφόρων με τα δικά τους mech suits. Ενώ η εισαγωγή του χαρακτήρα όμως γίνεται δυναμικά, σύντομα θα διαπιστώσουμε πως ο Glenn ήταν αυτός που προκάλεσε την προαναφερθείσα καταστροφή χάρη σε ένα μυστηριώδες κρύσταλλο που εν τέλει δεν ήταν πηγή ενέργειας αλλά ένα όπλο μαζικής καταστροφής, γνωστό και ως Grimoire. Έτσι, γεμάτος ενοχές, ξεκινάει ένα ταξίδι προκειμένου να βρει αυτόν τον κρύσταλλο και να τον καταστρέψει ώστε να μην ξαναχρησιμοποιηθεί για κακό. Κατά την διάρκεια αυτής της αναζήτησης θα συναντήσει διάφορους χαρακτήρες που θα παίξουν τον ρόλο τους στο μέλλον της Ηπείρου.


Ως προς το gameplay, oι μάχες βασίζονται στο turn-based σύστημα με πολλούς μηχανισμούς που αποτελούν ζωτικής σημασίας. Ίσως το πιο ζωτικό απ’ όλα, είναι η γραμμή Overdrive, χωρισμένη σε τρία διακριτά τμήματα (κίτρινο, πράσινο και κόκκινο). Καθώς εξαπολύουμε επιθέσεις, το βέλος του Overdrive κινείται σταθερά προς τα δεξιά. Ο κοινός στόχος σε κάθε μάχη είναι να παραμείνουμε στο πράσινο καθώς αυτό ενισχύει τα στατιστικά. Πιο συγκεκριμένα, στο neutral επίπεδο δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε αλλά ούτε να χάσουμε. Στο πράσινο επίπεδο, οι επιθέσεις μας είναι πιο δυνατές ενώ η ζημιά που δεχόμαστε είναι λιγότερη. Τέλος, στο κόκκινο επίπεδο δεχόμαστε μεγαλύτερη ζημιά ενώ οι επιθέσεις μας δεν είναι τόσο αποτελεσματικές.


Στον πυρήνα του το σύστημα μάχης βασίζεται σε απλές επιλογές. Η ομάδα ή χαρακτήρας μας κάνει επίθεση στον γύρο του με τους εχθρούς μας να κάνουν το ίδιο. Μπορούμε να κάνουμε μια απλή επίθεση, κάποια μαγική ικανότητα, να χρησιμοποιήσουμε αντικείμενα ή να αμυνθούμε ώστε να δεχθούμε λιγότερη ζημιά. Κάθε μαγική ικανότητα χρησιμοποιεί Technical Points για να ενεργοποιηθεί. Σε αντίθεση με το mana, το TP αναπληρώνεται με τις κανονικές επιθέσεις κατά την διάρκεια της μάχης και μας επιτρέπει να βελτιώνουμε την αποτελεσματικότητα της ομάδας μας.


Ως προς τα γραφικά, το Chained Echoes είναι πανέμορφο, με τρομερή λεπτομέρεια σε κάποια σημεία και μια κάποια αδυναμία στους σκύλους. Επίσης, έχουμε ένα εξίσου άρτιο soundtrack.

Συμπερασματικά, το Chained Echoes αποτελεί ένα διαμαντάκι λίγο πριν το τέλος του 2022, που θα ξυπνήσει την αγάπη σας για τα fantasy RPGs. Υπάρχει μια βαθιά εκτίμηση στο παρελθόν, μια υπερμελετημένη προσέγγιση στο πως να αξιοποιηθούν όμορφες ιδέες του παρελθόντος και νέες σε φρέσκο σύγχρονο πλαίσιο στο μέγιστο, μα και ένα τόσο όμορφο αισθητικά περιβάλλον μέσα στο οποίο εκτυλίσσονται, που δεν έχω παρά να το προτείνω ανεπιφύλακτα. Από τις πιο εκλεπτυσμένες αποδόσεις της κατηγορίας που έχω πιάσει στα χεράκια μου.


Βαθμολογία: 9,5/10
Developer: Matthias Linda
Publisher: 
Deck13
Available for: Switch, PC, PS4, Xbox One
Tested on: Switch
Release date: 8/12/2022

Ευxαριστώ πολύ την εκδότρια εταιρεία για την παραχώρηση του τίτλου!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Jin Conception Review

Παρουσίαση: Το Δαχτυλίδι Των Νιμπελούνγκεν

Atelier Marie Remake: The Alchemist Of Salburg Review