Ys VIII: Lacrimosa of Dana Review

Tο Ys VIII: Lacrimosa of Dana μας έρχεται μετά από 8 χρονιά, στις κονσόλες νέας γενιάς. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την ιστορία. Ως προς την ιστορία, η καινούργια περιπέτεια του Adol τον βρίσκει να ταξιδεύει με πλοίο για να φτάσει στην ήπειρο της Eresia. Όπως συμβαίνει συνήθως στους τίτλους της σειράς, το πλοίο στο οποίο ταξιδεύει δέχεται επίθεση από ένα γιγάντιο τέρας και ξαφνικά βρίσκεται ναυαγός σε ένα άγνωστο/ αχαρτογράφητο νησί. Στο νησί αυτό θα συναντήσετε μελη του πληρώματος τα οποία επιβίωσαν και θα κάνουν εκτίμηση της κατάστασης, ώστε να συμβουλέψουν τον ήρωά μας για το τι πρέπει να κάνει, με στόχο να αυξηθούν οι ελπίδες επιβίωσής τους. Οι πρώτες οδηγίες είναι να δημιουργηθεί ένας καταυλισμός για τους ναυαγούς, ώστε να μπορούν να προστατευθούν από τα τέρατα που κατοικούν στο νησί, ενώ πρωτεύοντες αρχικοί στόχοι είναι να εξερευνηθεί πλήρως το νησί, για να βρεθούν και άλλοι επιζώντες καθώς θα αναζητούμε έναν τρόπο διαφυγής.


Το σενάριο παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον από τη στιγμή που ο Adol αρχίζει και βλέπει διάφορα όνειρα, τα οποία προβάλλουν μια ηρωίδα και διάφορα γεγονότα που αφορούν το νησί στο οποίο βρίσκεται, με αποτέλεσμα ο ήρωάς μας -αλλά και εμείς- να ανακαλύπτει μια νέα πτυχή του έρημου αυτού νησιού. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι σύντροφοι του Adol είναι και αυτοί ταξιδιώτες που είχαν επιβιβαστεί στο ίδιο πλοίο με τον ήρωα μας, ο καθένας με τη δική του, μοναδική προσωπικότητα -όπως άλλωστε μας συνηθίζει το στούντιο ανάπτυξης της Falcom. Για παράδειγμα, η Laxia προέρχεται από μια ευγενή οικογένεια, ωστόσο, παρόλες τις κακουχίες του νησιού, προσαρμόζεται εύκολα παρά τις ρίζες της.


Ο Sahad είναι ένας ψαράς, ο οποίος απλά επέβαινε στο πλοίο για να επιστρέψει στη γυναίκα και το παιδί του, οπότε βοηθάει τον Adol για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος γρηγορότερα. Παρομοίως και οι υπόλοιποι χαρακτήρες που θα στρατολογήσετε έχουν τις δικές τους προσωπικότητες. Στα γνώριμα επίπεδα του franchise κυμαίνονται και τα anime cutscenes του τίτλου, όπως άλλωστε και τα ιαπωνικά voice overs που δίνουν “ζωή” στους χαρακτήρες του νησιού. Τώρα, από εκεί και πέρα, όλο το ύφος του τίτλου, όπως θα παρατηρήσετε, ακολουθεί τα χνάρια των πρόσφατων τίτλων της σειράς (YS Seven και Memories of Celceta.) Το σύστημα μάχης είναι ακριβώς ίδιο με αυτό που γνωρίσαμε στο Celceta. Δηλαδή, παραμένει στο real time/ action ύφος, με τρεις χαρακτήρες στη μάχη, που μπορούμε να εναλλάσσουμε ανά πάσα στιγμή.


Οι τρεις χαρακτήρες ταυτίζονται με το συνηθισμένο πλέον ύφος του “πετρά-ψαλίδι-χαρτί”, το οποίο βλέπουμε ολοένα και περισσότερο στους τίτλους του είδους. Για παράδειγμα, η Laxia, με το rapier της, μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ζημιά στους ιπτάμενους εχθρούς, ενώ ο Sahad είναι καλύτερος στην αντιμετώπιση οπλισμένων τεράτων με πανοπλία. Ο πρωταγωνιστής μας, Adol, είναι ο συνηθισμένος, ισορροπημένος δεξιοτέχνης ξιφομάχος. Εκτός αυτού, εμφανίζονται ξανά τα Flash Guard και Flash Move. Το Flash Guard είναι η κίνηση που εκτελούμε όταν τη στιγμή που επιτίθεται ο εχθρός επιτεθούμε και εμείς. Αν το πετύχουμε, γινόμαστε άτρωτοι και μπορούμε να εκτελέσουμε διαδοχικές επιθεσεις. Το Flash Move είναι η αποφυγή εχθρικής κίνησης την τελευταία στιγμή, με το χρόνο να παγώνει και τον εχθρό να κινείται πιο αργά.


Κάθε χαρακτήρας του τριμελούς party σας έχει πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο τύπο επίθεσης, οπότε καλείστε να χρησιμοποιήσετε τον κατάλληλο ανάλογα με τις περιστάσεις. Η εναλλαγή είναι άμεση, ενώ οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το συμμαχικό Α.Ι (τα υπόλοιπα δύο μέλη ελέγχονται από την CPU) είναι πραγματικά άριστο. Το σύστημα μάχης φέρει την σφραγίδα της Nihon Falcom, κοινώς έχει το απαραίτητο “βάθος”, χωρίς να γίνεται υπερβολικά περίπλοκο και παράλληλα διακρίνεται για τον φρενήρη ρυθμό του. Να προσθέσουμε ότι κάθε χαρακτήρας έχει πρόσβαση σε αρκετές special επιθέσεις, οι οποίες ανεβαίνουν level όσο περισσότερο τις χρησιμοποιείτε.

Συμπερασματικά, τώρα είναι η ιδανική ευκαιρία, αν δεν έχετε προλάβει να το παίξετε, να ασχοληθείτε μαζί του.


Βαθμολογία: 8/10
Developer: Nippon Ichi Software
Publisher: NIS America
Available for: Nintendo Switch, PC, PS5,PS4
Tested on: PS5
Release date: 18/11/2022

Ευχαριστώ πολύ την εκδότρια εταιρεία για την παραχώρηση του τίτλου!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Jin Conception Review

Παρουσίαση: Το Δαχτυλίδι Των Νιμπελούνγκεν

Atelier Marie Remake: The Alchemist Of Salburg Review