Digimon Survive Review

Τα παιδικά μας χρόνια, τα περάσαμε κοιτώντας Pokemon και Digimon και συχνά υπήρχε ανταγωνισμός για το ποια από τις δύο σειρές ήταν η καλύτερη. Εγώ τότε ήμουν ομάδα Digimon και συνεχίζω! Το Digimon Survive μας έρχεται μετά από πολλές καθυστερήσεις και διαφέρει από τους προηγούμενος τίτλους γιατί είναι ένας συνδυασμός story telling των Visual Novels με το tactical σύστημα μάχης των πιο παραδοσιακών JRPG.

Στην εισαγωγή του παιχνιδιού έχουμε δύο αδέρφια που προσπαθούν να ξεφύγουν από κάποια άγνωστη απειλή την στιγμή που δύο Digimon προσπαθούν να τα προστατεύσουν χωρίς επιτυχία. Τα αδέρφια χωρίζονται, με το κορίτσι να το καταπίνει μια σκοτεινή πύλη.


Στη συνέχεια μας συστήνονται οι πρωταγωνιστές μας. Βρισκόμαστε σε ένα σχολείο της Ιαπωνίας, όπου οι μαθητές ετοιμάζονται να πάνε εκδρομή, όπου θα περιηγηθούν μέσα σε όμορφα πάρκα και ναούς. Όμως το προηγούμενο βράδυ έγιναν κάποιες κατολισθήσεις και έτσι δεν ακολουθούν τον συνηθισμένο δρόμο για τον ναό. Εκεί θα μεταφερθούν σε έναν άλλο κόσμο και θα συναντήσουν τα Digimon τους.

Οι χαρακτήρες μας είναι οι συνηθισμένοι που συναντάμε σε τέτοιες σειρές. Ο καλός και προσγειωμένος πρωταγωνιστής, έχουμε την ήρεμη πρωταγωνίστρια, την όμορφη που τα πάει καλά με όλους, τον απόμακρο, τον υπεύθυνο της τάξης, τον καλαμπουρτζή κτλ.

Το όνομα του τίτλου είναι κυριολεκτικός σε αυτό το παιχνίδι, καθώς πρόκειται για μια ιστορία επιβίωσης σε έναν άγνωστο κόσμο εκεί όπου οι επιλογές μας θα καθορίσουν την ροή των γεγονότων και το ποιοι από τους χαρακτήρες θα τα καταφέρουν στο τέλος. Το παιχνίδι ακολουθεί τους κανόνες των visual novels, όπου έχουμε διαλόγους με διαφορετικές επιλογές. Η κάθε επιλογή μας όμως μετράει πολύ, καθώς αυξάνεται η φιλία και το δέσιμο των χαρακτήρων ενώ αν οι σχέσεις χαλάνε έχει αντίτυπο στις μάχες με την μορφή του «Battle Backup» Οι πρώτες ώρες του παιχνιδιού αποτελούνται από αρκετές γραμμές διαλόγου, ιστορία και μια αίσθηση αργοπορίας.


Η περιπλάνησή μας στα διάφορα σκηνικά του παιχνιδιού θα απαρτίζεται από μεγάλες συνομιλίες με τα μέλη της ομάδας μας, εξερευνήσεις για να βρούμε στοιχεία ή όποιο μυστικό μας βοηθήσει να προχωρήσουμε και προετοιμασία για να προχωρήσουμε την βασική μας υπόθεση όσο ενδυναμώνουμε τα digimon μας.

Οι μάχες στο Digimon Survive ακολουθούν τους μηχανισμούς και το βασικό μοτίβο των παραδοσιακών tactical RPGs όπου σε ένα grid πεδίο μάχης τοποθετούμε τα digimon μας ενάντια στους εχθρούς μας. Έχουμε διάφορα actions που μπορούμε να κάνουμε όπως να κινηθούμε πάνω στο πεδίο, να επιτεθούμε με απλές επιθέσεις ή skills, να μιλήσουμε στους αντιπάλους μας και άλλα. Ανάλογα το που θα τοποθετήσουμε τις μονάδες μας μπορούμε να προκαλέσουμε μεγαλύτερη ζημία ή να δεχθούμε εξίσου άλλη τόση.


Πέρα από τα βασικά Digimon μπορούμε να στρατολογήσουμε και άλλα που θα βρούμε στο πεδίο της μάχης. Κατά την διάρκεια ενός Free Battle μπορούμε να μιλήσουμε στο Digimon που μας ενδιαφέρει μέσω του Talk Action και να το φέρουμε στην ομάδα μας ώστε να το χρησιμοποιήσουμε. Κατά την διάρκεια της ομιλίας, ένα minigame ξεκινάει όπου πρέπει να απαντήσουμε σωστά για να μεταπείσουμε τον αντίπαλό μας. Ωστόσο, όπως σε άλλα monster-capturing παιχνίδια έτσι και εδώ θα πρέπει να επενδύσουμε αρκετό χρόνο για να τα πιάσουμε όλα.

Θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα πως πρόκειται για ένα παιχνίδι όπου οι επιλογές μας όντως μετράνε. Για παράδειγμα, μια λάθος επιλογή θα οδηγήσει στον θάνατο ενός χαρακτήρα με αποτέλεσμα να χάνεται και το Digimon του για πάντα από την ιστορία. Από την άλλη, αυτά τα αποτελέσματα θα αποτυπώνονται συχνά κατά την διάρκεια της διήγησης δίνοντας ένα βάθος στον κάθε χαρακτήρα και σχηματίζοντας παράλληλα μια σκοτεινή ατμόσφαιρα.


Η ιστορία του παιχνιδιού είναι το μεγαλύτερο θετικό του στοιχείο. Πέρα από αυτό, η εξερεύνηση ενισχύεται από την κάμερα του κινητού των ηρώων που μπορεί να αποκαλύψει κρυμμένα μυστικά, τέρατα και περιβάλλοντα που μπορούμε να ψάξουμε.

Εκτός όμως από ένα απλό gameplay και την ενδιαφέρουσα ιστορία, εντύπωση προκαλούν και τα γραφικά του παιχνιδιού. Θα βρεθούμε σε σκηνικά με έντονα χρώματα και χαρακτήρες με ιδιαίτερες λεπτομέρειες ενώ παράλληλα θα μεταφερόμαστε σε εφιαλτικές και σκοτεινές σκηνές που αλλάζουν τελείως την ατμόσφαιρα.

Συμπερασματικά, το Digimon Survive ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Μπορεί να διαφέρει από τους προηγούμενους τίτλους, αλλά προσφέρει μπόλικο μυστήριο και τρόμο. Αν είστε λάτρεις των visual novels τότε θα το εκτιμήσετε.


Θετικά:
- Ενδιαφέρουσα ιστορία
- Καλό voice acting
- Minigames

Αρνητικά: - Οι λάτρεις των Digimon μπορεί να ξινίσουν με το Visual Novel στοιχείο

Βαθμολογία: 8,5/10 Developer: Witchcraft
Publisher:
Bandai Namco Entertainment
DistributorBandai Namco Entertainment Hellas
Available for: PS4, PS5, PC, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series X|S
Release date: 29/7/2022 Tested on: PS5

Ευχαριστώ πολύ την BANDAI NAMCO Entertainment για την παραχώρηση του τίτλου!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Jin Conception Review

Παρουσίαση: Το Δαχτυλίδι Των Νιμπελούνγκεν

Atelier Marie Remake: The Alchemist Of Salburg Review