Wonder Boy Collection Review

To Wonderboy μας συστήθηκε αρχικά μέσω των arcades την δεκαετία του 80 από την Sega. Η πιο πρόσφατη συλλογή είναι το Wonder Boy Collection, του οποίου την ανάπτυξη ανέλαβε η Bliss Brain, ενώ την έκδοση του παιχνιδιού ανέλαβε η ININ Games. Η συγκεκριμένη συλλογή περιλαμβάνει τέσσερις από τους έξι κλασικούς τίτλους της σειράς, τα Wonder Boy (1986), Wonder Boy In Monster Land (1987), Wonder Boy In Monster World (1991) και Monster World IV (1994), ενώ υπόσχεται νέες δυνατότητες για τους βετεράνους της σειράς αυτής αλλά και πλούσιο επιπρόσθετο περιεχόμενο. Πάμε όμως να δούμε αν όντως μας προσέφερε αυτό που ελπίζαμε.

Στο πρώτο παιχνίδι αναλαμβάνουμε τον έλεγχο ενός ξανθού αγοριού από την παλαιολιθική πιθανότατα εποχή, όπου καλούμαστε να ελευθερώσουμε την αγαπημένη του η οποία απήχθη από έναν σκοτεινό βασιλιά. Πρόκειται για ένα γραμμικότατο platform παιχνίδι όπου ακολουθείτε σταθερά μια κατεύθυνση κάνοντας άλματα για να αποφύγετε εμπόδια και εχθρούς στη προσπάθεια σας να μεταπηδήσετε σε άλλα σημεία. Στο παιχνίδι έχετε εχθρό ακόμα και τον χρόνο ο οποίος αναπληρώνεται κυρίως με τρόφιμα που θα πρέπει συνεχώς να μαζεύετε. Για την αντιμετώπιση των εχθρών μπορείτε να εξαπολύσετε και σφυριά τα οποία μπορείτε να βρείτε στην πορεία σας σε κάθε επίπεδο και να τα έχετε στην κατοχή σας μόλις χάσετε όλες τις διαθέσιμες ζωές σας.


Ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε το Wonderboy in Monster Land. Με τον τίτλο αυτό η σειρά άρχισε να συνδυάζει κάποια θέματα και στοιχεία του πρώτου παιχνιδιού με στοιχεία RPG. Και αυτό το παιχνίδι κυκλοφόρησε αρχικά σε arcade και για τα δεδομένα της εποχής εκείνης ξέφευγε αρκετά από την δεδομένα τους, καθώς στο δεύτερο παιχνίδι με τον χαρακτήρα μας μπορούμε να μπούμε σε σπίτια, να μιλήσουμε με χωρικούς, να σκοτώσουμε τέρατα για χρυσό, να αγοράσουμε αντικείμενα και εξοπλισμό και να εξερευνήσουμε μπουντρούμια και διάφορα μυστικά από τον κόσμο του.

Ο επόμενος τίτλος ακολούθησε και αυτός ένα χρόνο αργότερα, αυτή την φορά σε δεκαεξάμπιτα συστήματα. Πρόκειται για το Wonderboy III: The Monster’s Lair στο οποίο σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια, ο χαρακτήρας εξαπέλυε πυρά ακολουθώντας περισσότερο την φιλοσοφία πρώτου τίτλου. Θα μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα side scrolling shooter όμως όχι ως ένα και τόσο επιτυχημένο εγχείρημα. Το παιχνίδι όμως είχε όμορφα γραφικά και περιβάλλοντα μαζί με καλοσχεδιασμένους εχθρούς, ευχάριστο σε σημεία gameplay. Πρόκειται για ένα όμορφο και διασκεδαστικό παιχνίδι που όμως ήταν μια παράπλευρη νότα στη γενεαλογία των Wonderboy καθώς δεν είχε καμία σχέση ακόμα και με τα παιχνίδια που ακολούθησαν. Το βασικό χαρακτηριστικό που μπορούμε να κρατήσουμε από αυτό το παιχνίδι για την εξέλιξη της σειράς, είναι η επιλογή που διέθετε ανάμεσα σε ένα αρσενικό και ένα θηλυκό χαρακτήρα, κάτι που φαίνεται να σηματοδότησε ένα ενδιαφέρον στοιχείο για το μέλλον της σειράς το οποίο αφορούσε την εναλλαγή των χαρακτήρων με τις ξεχωριστές ιδιότητες τους. Το γεγονός αυτό έκανε ιδιαίτερο το Wonder Boy III: The Dragon’s Trap, το οποίο κυκλοφόρησε λίγο αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 1989 και αποτελούσε άτυπα το sequel του Wonderboy in Monster Land.


Όπως προαναφέραμε, το τρίτο μέρος της σειράς αποτελείται από δύο τίτλους. Το Wonderboy III: The Monster’s Lair είναι το sequel του πρώτου Wonderboy, ενώ το Wonder Boy III: The Dragon’s Trap είναι το sequel του Wonderboy in Monsterland και κάπως έτσι προέκυψαν στη συνέχεια οι δύο ξεχωριστές σειρές για το franchise. Όμως και πάλι γενικά, οι ιστορίες των παιχνιδιών γενικά δεν θα λέγαμε ότι συμβαδίζουν. Και σε αυτό το σημείο δυστυχώς θα πρέπει να τονιστεί πως η συλλογή δεν περιλαμβάνει το The Dragon’s Trap το οποίο σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα όπως φυσικά και το πρόσφατο του remake.

Την τετράδα της συλλογής κλείνει το Monster World IV παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο μαζί με το Dragon’s Trap που προαναφέραμε και το Wonder Boy in Monster World το οποίο κυκλοφόρησε νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα το 1991. Το Monster World IV κυκλοφόρησε το 1994 και αποτελεί το sequel της σειράς Monster World για το Wonderboy. Στο παιχνίδι χειριζόμαστε ένα κορίτσι και το σκηνικό θυμίζει περισσότερο αυτή την φορά την Μέση Ανατολή όπου έχουμε για συνοδοιπόρο ένα δημοφιλές κατοικίδιο που κρατούν οι κάτοικοι του κόσμου του, το οποίο θυμίζει αρκετά τον Kirby της Nintendo. Το πλάσμα αυτό εκτός από την συντροφιά του συμβάλει στην επίλυση των γρίφων. Υπάρχουν προκλήσεις σε διάφορες κατευθύνσεις οι οποίες σας οδηγούν πίσω στην πόλη, η οποία είναι γεμάτη με πράγματα για να κάνετε και κόσμο για αλληλοεπιδράσετε, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο την αίσθηση RPG που απέκτησε η σειρά στην πορεία της.


Κλείνοντας, ενώ η βασική έκδοση διαθέτει τους τέσσερις από τους έξι αρχικούς τίτλους της σειράς, ενώ από την βασική συλλογή απουσιάζουν τα Wonder Boy III: Monster Lair and Wonder Boy: The Dragon’s Trap, οι τίτλοι αυτοί περιλαμβάνονται μόνο στην ειδική έκδοση που κυκλοφορεί με περιορισμένο αριθμό τεμαχίων από την Strictly Limited. Μάλιστα εκτός από τις arcade εκδόσεις των παιχνιδιών της συλλογής, η συλλεκτική έκδοση περιλαμβάνει και άλλα διαθέσιμα port των παιχνιδιών από άλλα διάφορα συστήματα της Sega. Κατά τα άλλα, το remake του Dragon’s Trap καθώς και το σύγχρονο Monsterboy and the Cursed Kingdom ενδέχεται να σας προτρέψουν στο επιστρέψετε στις ρίζες και να ασχοληθείτε με την εξέλιξη των παιχνιδιών Wonderboy σε αυτή την συλλογή, όπως φυσικά ενδέχεται να συμβεί και το αντίστροφο. Συμπερασματικά, πρόκειται για μια ελλιπή συλλογή μιας νοσταλγικής και σπουδαίας σειράς από την χρυσή εποχή των platformers. Η ολοκληρωμένη συλλογή διατίθεται αποκλειστικά από την Strictly Limited Games με περιορισμένο αριθμό τεμαχίων.


Θετικά:
- Τέσσερις κλασσικοί τίτλοι
- Οι επιλογές του emulator

Αρνητικά:
- Απουσιάζουν τα Dragon’s Trap και Monster Lair

Βαθμολογία: 7/10
Developer: Bliss Brain
Publisher: ININ Games
Available for: Nintendo Switch, PS4
Tested on: Switch
Release date: 3/6/2022

Ευχαριστώ πολύ την εκδότρια εταιρεία για την παραχώρηση του τίτλου!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Jin Conception Review

Weekly Giveaways για τους πιο πιστούς φανς!

Παρουσίαση: ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑ, ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ