Lamplight City Review

Το Lamplight City μας έρχεται από την ομάδα ανάπτυξης Grundislav Games, ενώ την έκδοση του παιχνιδιού έχει αναλάβει η Application Systems Heidelberg.

H ιστορία του παιχνιδιού μας λαμβάνει χώρα στα μέσα του 19ου αιώνα, σε έναν παράλληλο κόσμο με τον δικό μας, όπου η βιομηχανική επανάσταση έχει πάρει μια πιο έντονη νότα steampunk και οι εφευρέσεις και μηχανές που δουλεύουν με τον ατμό δείχνουν να έχουν μπει μέσα σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας και να έχουν προχωρήσει μπροστά την ανθρωπότητα, σε μια περίοδο -τεχνολογικά- πιο κοντά στο δικό μας μέσο του 20ου αιώνα. Μία από τις πιο γνωστές και τρανές πόλεις αυτού του κόσμου είναι και η Lamplight City, μια steampunk Νέα Ορλεάνη, που είναι πρωτοπόρος στις εξελίξεις της εποχής -τεχνολογικές αλλά και πολιτικές. Πρωταγωνιστής μας σε αυτό το ταξίδι είναι ο Miles Fordham, ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ που παλεύει με την καθημερινότητά του, έχοντας εμπλακεί σε καταχρήσεις ουσιών για να σταματήσει να ακούει τη φωνή του πρώην συναδέλφου του.


Έχοντας παρατήσει τη παλιά δουλειά του στην LCPD, δουλεύει στα κρυφά ως εξωτερικός συνεργάτης, εξιχνιάζοντας δύσκολες υποθέσεις και ψάχνοντας ταυτόχρονα για το δολοφόνο του συνεργάτη του και την εξιλέωσή του. Το ταξίδι αυτό, θα σας οδηγήσει μέσα σε μια σειρά πέντε αρκετά διαφορετικών και έξυπνων υποθέσεων, που ξεφεύγουν από την τυπική νόρμα των μυστηρίων της δεκάρας, αλλά πραγματεύονται ορισμένα διαφορετικά θέματα, όπως ο ρατσισμός, η οικογενειακή ζήλια, η παράνοια και η πολιτική, κάνοντάς τις να ξεχωρίζουν.

Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι ύποπτοι και τα κίνητρά τους σε κάθε υπόθεση είναι πραγματικά μαεστρικός. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, σχεδόν τίποτε δεν είναι αυτό που φαίνεται αρχικά και η τέταρτη ειδικά υπόθεση, έχει μεγάλες πιθανότητες να μπερδέψει ακόμη και όσους από εσάς μεγαλώσατε ξεκοκκαλίζοντας την βιβλιογραφία της Agatha Christie. Το παιχνίδι αποτείνει (ίσως με υπερβάλλοντα ζήλο, θα σκεφτεί κάποιος κακοπροαίρετος) φόρο τιμής στο μυθικό πλέον, Gabriel Knight: Sins of the Fathers. Ευτυχώς, πέρα από κάποιες γοητευτικές αναφορές που θυμίζουν περισσότερο easter eggs γραμμένα από λυσσασμένο οπαδό (Έλα στην αγκαλιά μου, αδερφέ Φρανσίσκο), το Lamplight City ξεδιπλώνει από νωρίς τον ιδιαίτερο και ξεχωριστό χαρακτήρα του. Πιστό στην υπόσχεσή του, μας βάζει κατευθείαν σε μια νοοτροπία αστυνομικής έρευνας. Inventory και γρίφοι που να στηρίζονται στην συλλογή και χρήση αντικειμένων, δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Αντ’ αυτού, ο Miles συλλέγει στοιχεία και μαρτυρίες στο σημειωματάριό του, με τρόπο εφάμιλλο εκείνου που συναντήσαμε στο Crimes & Punishments. H σειρά με την οποία θα επιλέξουμε να επισκεφτούμε συγκεκριμένες τοποθεσίες και οι επιλογές μας κατά την διάρκεια των επαφών μας με τους υπόπτους, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της εκάστοτε έρευνας.


Είναι ιδιαίτερα γοητευτικό το γεγονός πως το παιχνίδι ακολουθεί μια καθαρά επαγωγική λογική όσον αφορά την πορεία της έρευνας. Αν σκέφτεστε πως μια ενέργεια ή φράση θα ήταν παράλογη ή προσβλητική στην πραγματική ζωή, μάλλον το ένστικτό σας είναι σωστό και θα κάνει ζημιά στην αξιοπιστία σας. Είναι απολύτως εφικτό να αποξενώσετε πλήρως μάρτυρες ή να μην λάβετε ζωτικές πληροφορίες αναφορικά με συγκεκριμένες τοποθεσίες ή και αντικείμενα, εάν δεν χειριστείτε όλους τους υπόπτους σας σωστά.

Συμπερασματικά, το Lamplight City είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, που είναι ελαφρώς πιο απλό απ’ ό,τι θα έπρεπε, αλλά για τους οπαδούς των noir μυστηρίων με ντετέκτιβ και ίντριγκα, το Lamplight City αποτελεί μια αρκετά αξιόλογη προσπάθεια.


Θετικά:
- Ενδιαφέρουσα ιστορία
- Καλογραμμένες υποθέσεις

Αρνητικά:
- Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περισσότερο οι χαρακτήρες

Βαθμολογία: 7,5/10
Developer:  Grundislav Games
Publisher:  Application Systems Heidelberg
Available for: Nintendo Switch, PC
Tested on: Switch
Release date: 2/6/2022

Ευχαριστώ πολύ την εκδότρια εταιρεία για την παραχώρηση του τίτλου!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Jin Conception Review

Παρουσίαση: Το Δαχτυλίδι Των Νιμπελούνγκεν

Atelier Marie Remake: The Alchemist Of Salburg Review