Evil Dead: The Game Review

Το Evil Dead είναι ένα franchise ταινιών 40 ετών που εξακολουθεί να αντηχεί στην ποπ κουλτούρα, ειδικά στους φανατικούς του τρόμου. Ως προς το gameplay, έχουμε να κάνουμε με έναν ασύμμετρο multiplayer τίτλο. Αυτό σημαίνει πως 4 παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο των survivors και ένας αυτόν του Kandarian Demon. Η τετράδα έχει να επιλέξει από 13 διαθέσιμους παίκτες, που χωρίζονται με τη σειρά τους σε 4 classes, ενώ ο δαίμονας έχει 3 επιλογές στη διάθεσή του. Η ομάδα έχει να φέρει εις πέρας μία σειρά από 5 objectives, που αφορούν την αναζήτηση κομματιών ενός χάρτη και την εύρεση του Kandarian Dagger και -φυσικά- του Necronomicon. Τα objectives ακολουθούν μία πολύ συγκεκριμένη δομή, χωρίς να εναλλάσσονται καθόλου, σε κάτι που θεωρούμε πως σήκωνε λίγο παραπάνω πειραματισμό. Ακόμη κι έτσι όμως, η φόρμουλα δεν καταλήγει βαρετή, αφού κάθε αναμέτρηση με τον δαίμονα κρύβει πολλές εκπλήξεις. Φυσικά, απαιτείται πολύ καλός συντονισμός ανάμεσα στα μέλη της ομάδας και συμπερασματικά, καλώς ή κακώς, είναι ένα παιχνίδι που προτείνεται κυρίως για παρέα.


Οι 4 επιζώντες έχουν στη διάθεση τους πληθώρα όπλων, melee και ranged, από βαριοπούλες και chainsaws, έως δίκαννα και σπαθιά. Η μάχη είναι ευχάριστη και συνοδεύεται από άπλετη βία και αίμα, όπως ακριβώς θα το θέλαμε. Η εμπειρία ως survivor είναι εξαιρετική και τα διάφορα συστήματα του τίτλου δένουν αρμονικά. Ο παίκτης, εκτός από το κλασσικό health bar, έχει και ένα fear meter, το οποίο και πρέπει να περιορίζει προτού καταλάβει το σώμα του ο δαίμονας. Οι τρόποι να το πετύχει αυτό είναι 2: είτε μένοντας κοντά στην ομάδα, όπου και νιώθει πιο ασφαλής, είτε χρησιμοποιώντας τις διάφορες πηγές φωτός που βρίσκονται διάσπαρτες στο χάρτη. Απαραίτητα εφόδια είναι φυσικά τα σπίρτα που μπορεί να loot-άρει εξερευνώντας και τα Shemp’s Colas, που αναπληρώνουν την υγεία του.

Το gameplay από την πλευρά του δαίμονα μπορεί να είναι ακόμη πιο διασκεδαστικό, αλλά και ακόμη πιο απαιτητικό. Βλέπετε, ο δαίμονας δεν έχει τόσο ξεκάθαρα objectives και οφείλει να γίνει εφευρετικός εάν θέλει να εξολοθρεύσει τους αντιπάλους. Εδώ λάμπει κυρίως η campy και αστεία πλευρά του τίτλου, αφού ο δαίμονας έχει στη διάθεση του πολλά skills, αλλά και τρόπους να “τρολάρει” τους υπόλοιπους παίκτες προτού τους σκοτώσει. Παραδείγματος χάριν, η δυνατότητα του να κάνει trigger τυχαία jumpscares, που θυμίζουν horror ταινίες εκείνης της εποχής ή και η δύναμη που του επιτρέπει να κάνει posess σε αυτοκίνητα και να τα απομακρύνει από τον παίκτη κάθε φορά που επιδιώκει να τα οδηγήσει. Βεβαίως, αφού τελειώσουν όλα αυτά, το gore έρχεται και πάλι στο επίκεντρο, με τον Kandarian Demon να χρησιμοποιεί τις στρατιές ακολούθων ή/και κάποιο τελικό boss από τις ταινίες για να καταστρέψει το Necronomicon και να κερδίσει τον γύρο. Όποια πλευρά και εάν επιλέξετε, το μόνο βέβαιο είναι πως θα περάσετε καλά.


Υπάρχει single-player περιεχόμενο, αλλά μοιάζει περισσότερο με ένα εκτεταμένο tutorial. Βεβαίως οι 6 διαθέσιμες αποστολές δεν πλασάρονται ως single-player campaign, οπότε είμαστε οκ με αυτό. Τα missions περιλαμβάνουν σειρές από βασικά objectives, με ελάχιστη αφήγηση, προσπαθώντας να θυμίσουν κλασσικές σκηνές του κινηματογραφικού franchise και εν μέρει καταφέρνοντάς το. Η επιβράβευση, σε περίπτωση που ασχοληθείτε μαζί τους, είναι κάποιοι νέοι χαρακτήρες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο multiplayer, οπότε ίσως και να αξίζουν μία ματιά. Παραδόξως, οι αποστολές είναι αρκετά απαιτητικές εάν τις παίξετε με ελάχιστη εμπειρία από το παιχνίδι κι έτσι μην περιμένετε “μία βόλτα στο πάρκο”. Εκτιμούμε την ύπαρξη single-player υλικού σε multiplayer τίτλους, αλλά μην περιμένετε να σας κρατήσουν για πάνω από 2 ώρες.

Συμπερασματικά, το Evil Dead είναι το πιο συμμετρικό από τα ασύμμετρα παιχνίδια τρόμου. Σε καμία περίπτωση το παιχνίδι δεν αισθάνεται ότι έχει κλίση υπερβολικά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, υπάρχει πάντα η ευκαιρία να επιστρέψει η μία πλευρά και πρέπει να εφαρμοστεί προσεκτική στρατηγική και από τις δύο πλευρές από την αρχή μέχρι το τέλος. Χρειάζεται μόνο ένα γλίστρημα για να καταρρεύσει ένας καλά προετοιμασμένος επιζών και η εξαιρετική ομαδική δουλειά μπορεί πάντα να βοηθήσει να αλλάξει το ρεύμα όταν αισθάνεται ότι ο Δαίμονας είναι πολύ μεγάλος για να ανατραπεί.


Θετικά:
- Διασκεδαστικό gameplay
- Πιστό στις ταινίες
- Καλός οπτικός τομέας

Αρνητικά:
- Μόνο για παρέα

Βαθμολογία: 7/10
Developer:  Saber Interactive
Publisher:  Saber Interactive
Available for: Nintendo Switch, Xbox One,  PS4, PS5, Xbox Series X|S, PC (Epic Games Store)
Tested on: PS5
Release date: 13/5/2022

Ευχαριστώ πολύ την εκδότρια εταιρεία για την παραχώρηση του τίτλου!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Jin Conception Review

Παρουσίαση: Το Δαχτυλίδι Των Νιμπελούνγκεν

Atelier Marie Remake: The Alchemist Of Salburg Review