Flat Kingdom Paper’s Cut Edition Review

Το Flat Kingdom μας έρχεται από την ομάδα ανάπτυξης Fat Panda Games, ενώ την έκδοση του παιχνιδιού έχει αναλάβει η Ratalaika Games και είναι ένα 2D platform με μερικά ιδιαίτερα mechanics και επιρροές που παραπέμπουν ξεκάθαρα στη σειρά Paper Mario.


Ως προς την ιστορία, μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος ήταν σε τρεις διαστάσεις και βυθισμένος στο χάος. Οι άνθρωποι ήταν δυστυχισμένοι και υπήρχαν τέρατα παντού ώσπου, μια μέρα, ένας σοφός μάγος εμφανίστηκε και με τη βοήθεια έξι μαγικών πετραδιών επανέφερε τη γαλήνη στον κόσμο και κατάφερε να διώξει την τρίτη διάσταση.

Όταν τελείωσε με τη δουλειά του, ο σοφός έκρυψε τα πετράδια στα πέρατα του κόσμου, γιατί η ύπαρξή τους διαφυλάττει την ισορροπία του Flat Kingdom, του ομώνυμου βασιλείου. Η θέση των πετραδιών, όπως καταλαβαίνετε, είναι καίριας σημασίας. Ευτυχώς που κανένας δεν θα απλώσει το χέρι του να κλέψει τα πετράδια, σωστά; Όχι…Μια πονηρή κλέφτρα έχει βαλθεί να φέρει ανακατωσούρα στο Βασίλειο και ο μόνος που μπορεί να σώσει την κατάσταση είστε εσείς, ο γενναίος ιππότης Flat! Θα καταφέρετε να σώσετε τον κόσμο από τις μηχανορραφίες της και την επέλαση της τρίτης διάστασης;


Ως προς το gameplay, το Flat Kingdom στην ουσία είναι ένα 2D platform με μερικές ιδιαιτερότητες. Καταρχάς ο Flat δεν έχει τρόπο να επιτεθεί στους εχθρούς. Αυτό δε σημαίνει όμως πως είστε ανυπεράσπιστοι, ούτε ότι δε θα τα βάλετε με τέρατα. Ακούγεται παράξενο, αλλά το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αλλάξετε μορφή ανάμεσα σε τρία σχήματα: Τετράγωνο, Κύκλος και Τρίγωνο στα οποία μεταμορφώνεστε με το ανάλογο πλήκτρο (Y, A και X αντίστοιχα). Όλα τα τερατάκια στο παιχνίδι έχουν ένα από αυτά τα τρία σχήματα και αυτό λειτουργεί ένα σύστημα πέτρα-ψαλίδι-χαρτί.

Ένα σχήμα υπερτερεί ενός σχήματος ενώ είναι αδύναμο απέναντι σε κάποιο άλλο, οπότε εσείς αρκεί να έχετε το κατάλληλο σχήμα. Από εκεί και ύστερα, κάθε σχήμα έχει τις δικές του ιδιότητες που θα σας βοηθήσουν στην εξερεύνηση. Ο κύκλος κάνει διπλό άλμα. Το τετράγωνο κινείται αργά, αλλά είναι βαρύ και δυνατό, το τρίγωνο τρέχει με ταχύτητα Sonic the Hedgehog, ενώ ο κύκλος από την άλλη μπορεί να κάνει διπλό άλμα. Επίσης, όσο προχωράτε, θα αποκτάτε όλο και περισσότερες δυνάμεις που θα σας ανοίξουν επιπλέον οδούς μέσα στις συνολικά 10 πίστες.


Τα γραφικά του Flat Kingdom, θυμίζουν έντονα το Paper Mario. Όλος ο κόσμος μοιάζει με κολάζ χειροτεχνίας ενώ, λόγω του χάους που δημιουργείται σταδιακά, μερικά στοιχεία του περιβάλλοντος «ξεπετάγονται» σε 3D μπροστά στα μάτια σας. Το presentation είναι γενικότερα ευχάριστο και ευδιάκριτο, ενώ το art style μας άρεσε πολύ. Παρόλα τα ψεγάδια που έχει λόγω εμφανών περιορισμών στο budget, παραμένει όμορφο σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αν το framerate δεν ξεπερνά τα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Τέλος, ο ήχος συνοδεύει ευχάριστα τη δράση, αλλά είναι αυτό που λέμε «elevator music». Δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα, ούτε είναι κάτι το αξιομνημόνευτο. Κάνει όμως τη δουλειά του.

Συμπερασματικά, το Flat Kingdom δεν είναι το καλύτερο platformer που έχουμε δει, αλλά είναι αρκετά ευχάριστο. Δεν είναι τρομερά δύσκολο, αλλά ούτε και πληκτικά εύκολο. Τα περιβάλλοντα είναι όμορφα και όλη η εμπειρία είναι μια αρκετά συμπαθητική περιπετειούλα με μερικά side quests.


Θετικά:
- Ευχάριστο παιχνίδι
- Γλυκούλικα γραφικά

Αρνητικά:
- Μεγάλες πίστες

Βαθμολογία: 7/10
Developer: Fat Panda Games
Publisher: Ratalaika Games
Available for: Nintendo Switch, Xbox Series X|S
Tested on: Switch
Release date: 1/4/2022

Ευχαριστώ πολύ την εκδότρια εταιρεία για την παραχώρηση του τίτλου!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Jin Conception Review

Παρουσίαση: Το Δαχτυλίδι Των Νιμπελούνγκεν

Atelier Marie Remake: The Alchemist Of Salburg Review