Παρουσίαση: Ο άρχοντας της ζήλιας

Ο άρχοντας της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας, ο Νορβηγός Jo Nesbo, επιστρέφει με μια συλλογή επτά διηγημάτων, στα οποία αποτυπώνεται για ακόμα μια φορά το ταλέντο του στη δημιουργία ιστοριών που καταφέρνουν να κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Στην ελληνική έκδοση του βιβλίο, που ακολουθεί την νορβηγική, αποτελείται από επτά ιστορίες, άλλες μικρές, άλλες μεγάλες και αποτελεί το πρώτο μέρος του έργου, καθώς η αντίστοιχη αγγλική έκδοση, που περιλαμβάνει και το δεύτερο μέρος, έχει άλλες πέντε ιστορίες, οι οποίες πρόκειται να κυκλοφορήσουν και στα ελληνικά αργότερα.

Οι ιστορίες αυτές είναι το «Λονδίνο», όπου μια γυναίκα που ταξιδεύει με αεροπλάνο για το Λονδίνο έχει αποφασίσει να βάλει τέλος στη ζωή της για να εκδικηθεί τον άντρα της που την απατά με την κολλητή της. Κάτι που εκμυστηρεύεται στον άντρα που κάθεται δίπλα της στο αεροπλάνο. Τι μπορεί όμως να πάει στραβά; Η δεύτερη ιστορία είναι «Ο άρχοντας της ζήλιας», όπου ο πρωταγωνιστής είναι ο αστυνόμος Νίκος Μπαλής, γνωστός και ως «άρχοντας της ζήλιας», αφού έχει αποκτήσει μέσα από πικρές προσωπικές εμπειρίες τη μοναδική ικανότητα να διακρίνει αν η ζήλια θα μπορούσε να είναι κίνητρο για ένα έγκλημα και ο οποίος καλείται να εξιχνιάσει μια υπόθεση εξαφάνισης ενός Γερμανού τουρίστα.

Η τρίτη ιστορία ονομάζεται «Στην ουρά», όπου μια ταλαιωρημένη πρόσφυγας, έχει μάθει να περιμένει υπομονετικά σε ατέλειωτες ουρές αναμονής και είναι αποφασισμένη να τιμωρήσει όσους δεν τηρούν τη σειρά. Η τέταρτη ιστορία ονομάζεται «Σκουπίδια» και εδώ ένας νορβηγός σκουπιδιάρης, με προβλήματα διαχείρισης θυμού, που προσπαθεί καθημερινά να «αντέξει» τον διανοούμενο, μετανάστη συνάδελφό του, υποψιάζεται ότι η γυναίκα του τον απατά με το αφεντικό του. Και, αποφασίζει να κάνει καλά την δουλειά του...

Η πέμπτη ιστορία είναι «Η ομολογία», όπου όταν μια πλούσια κληρονόμος βρίσκεται νεκρή οι υποψίες της αστυνομίας πέφτουν στον πρώην σύζυγό της και στον νυν σύντροφό της. Ποιος είναι άραγε ο ένοχος; Η έκτη ονομάζεται «Οντ», όπου πρωταγωνιστής είναι ο Οντ Ρίμεν, ένας πετυχημένος συγγραφέας, για τα γεμάτα από πιπεράτες σεξουαλικές σκηνές, μυθιστορήματά του. Ο οποίος όμως, όταν, ερωτεύεται μία όμορφη, νέα δημοσιογράφο φαίνεται ότι αφοσιώνεται στην αγαπημένη του και φαίνεται να μην έχει πια διάθεση να γράφει... Τέλος, το βιβλίο τελειώνει με «Το σκουλαρίκι», όπου ένας οδηγός ταξί βρίσκει το σκουλαρίκι της συζύγου του στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου που ανήκει στο αφεντικό του. Και, καθώς οι υποψίες για την απιστία της γυναίκας του τον κυριεύουν, αποφασίζει να βρει πώς βρέθηκε εκεί και να κάνει τα πάντα να κρατήσει ότι ήτα δικό του.

Οι παραπάνω ιστορίες, άλλες ήταν ενδιαφέροντες και άλλες προβλέψιμες. Το μεγαλύτερο σε έκταση και το πιο ενδιαφέρον για μένα διήγημα είναι «Ο άρχοντας της ζήλιας», που δίνει τον τίτλο του στη συλλογή, συνδυάζει την αγάπη του Νέσμπο για το αστυνομικό είδος και τη μανία του με το σπορ της αναρρίχησης. Όπως είναι γνωστό, ο Νέσμπο έρχεται κάθε Σεπτέμβριο στην Ελλάδα για να επισκεφτεί την Κάλυμνο, η οποία έχει γίνει διάσημη τα τελευταία χρόνια λόγω των απότομων βράχων της, που είναι ιδανικοί για έμπειρους αναρριχητές. Ο ήρωας της ιστορίας, ο Νίκος Μπαλής, αστυνόμος Α του τμήματος Ανθρωποκτονιών της Αθήνας, φτάνει στο νησί για να εξιχνιάσει την εξαφάνιση ενός νεαρού Αμερικανού τουρίστα, του Τζούλιαν. Την καταγγελία της εξαφάνισης έχει κάνει ο δίδυμος αδερφός του, ο Φραντς. Ο Μπαλής θα εμπλακεί σ’ έναν λαβύρινθο στοιχείων και η επαφή του με τους αναρριχητές θα του ξυπνήσει αναμνήσεις από τα νεανικά του χρόνια. Η λύση θα είναι αναπάντεχη και παραπέμπει, κατά μία άποψη, στον κύριο Ρίπλεϊ.

Συμπερασματικά, ο Άρχοντας της ζήλιας είναι ένα ευρηματικό, ατμοσφαιρικό και σκοτεινό βιβλίο, που θα σας καθηλώσει, ακόμα και αν δεν σας αρέσουν όλες του οι ιστορίες. Το προτείνω ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του Νέσμπο.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο νορβηγός Jo Nesbo (1960) είναι ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας στον κόσμο, το οποίο είναι μια κάποια παρηγοριά για τον ίδιο καθώς η πολλά υποσχόμενη καριέρα του ως ποδοσφαιριστή διακόπηκε ξαφνικά όταν έπαθε ρήξη χιαστών και στα δύο γόνατα στα δεκαοχτώ του. Αφού σπούδασε οικονομικά, άρχισε να εργάζεται ως χρηματιστής, ενώ τα βράδια έπαιζε µε το ροκ συγκρότηµά του, τους Di Derre. Όταν ένας εκδότης τού ζήτησε να γράψει τις εμπειρίες του από τις περιοδείες µε το συγκρότηµά του, ο Nesbo κατέληξε να γράφει το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα της σειράς Χάρι Χόλε, τη Νυχτερίδα. Σήμερα τα βιβλία του (κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) εκδίδονται σε 50 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 50 εκατομµύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Χαρακτηριστικά βιβλίου:
Συγγραφέας: Jo Nesbo
Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
ISBN: 978-618-03-2674-1
Σελίδες: 352
Ημερομηνία Έκδοσης: 23/9/2021


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Jin Conception Review

Παρουσίαση: Το Δαχτυλίδι Των Νιμπελούνγκεν

Atelier Marie Remake: The Alchemist Of Salburg Review