Παρουσίαση: Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ

Οι Marta Breen και Jenny Jordahl είχαν γράψει το Γυναίκες στη μάχη, όπου σε ένα σύγχρονο graphic novel μας γνώρισαν την ιστορία του γυναικείου κινήματος από τα μέσα του 19ου αιώνα ως σήμερα. Τώρα επιστρέφουν με το Η πτώση της πατριαρχίας, όπου μας μιλάει για την ισότητα και τον φεμινισμό.

Μέσα από αυτήν την graphic novel μας μιλούν για την κατάσταση που επικρατούσε στην Αρχαία Ελλάδα για τις γυναίκες, το πώς τις αντιμετώπιζαν και τι πίστευαν για αυτές. Από τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τον Πυθαγόρα ως τον Δαρβίνο, τον Φρόιντ, τον Ουίλιαμ Μπάροουζ, τον Ρενουάρ και τον Μποντλέρ, αναφέρονται μια μια οι απόψεις τους και καθρεφτίζεται καθαρά στα λεγόμενά τους η θέση της γυναίκας στην εκάστοτε εποχή.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο ανά εποχή και δίνει έμφαση στο πώς ζούσαν οι γυναίκες και τι συνέβαινε όταν προσπαθούσαν να σπάσουν τα δεσμά της πατριαρχίας. Μιλάει για τις γυναίκες εκείνες που κόντρα στον ρόλο που τους δόθηκε κατάφεραν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε πως έπρεπε να μεταμφιέζονται σε άντρες, μιλάει για το «ανδρικό βλέμμα» και θέτει το θέμα της πατριαρχίας ακόμα με όρους σινεμά (πρωταγωνιστής, δεύτερος ρόλος). Χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματα των ανδρών, αντιστρέφει όλες τις απόψεις της πατριαρχίας για να δείξει το σαθρό έδαφος στο οποίο έχουν βασιστεί και έχουν περάσει στους αιώνες.


Με τρόπο απλό και κατανοητό, καταφέρνουν να δώσουν ένα πλήθος πληροφοριών και να μιλήσουν για πολλές σημαντικές γυναίκες. Δυστυχώς δεν εμβαθύνουν σε πολλές, καθώς κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, αλλά σου δίνει την πρώτη ύλη που χρειάζεσαι για να ασχοληθείς και να ψάξεις παραπάνω μόνη σου, για το τι έχουν πετύχει αυτές οι γυναίκες.

Πρόκειται για ένα ευανάγνωστο βιβλίο, με πολύ χιούμορ, που είναι ιδανικό για έφηβους που θέλουν να γνωρίσουν την ανθρώπινη Ιστορία από όλες τις πλευρές.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Marta Breen (γενν. 1976) είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Έχει γράψει μια σειρά από βιβλία για τις γυναίκες, τους ρόλους των φύλων και τον φεμινισμό. Έκανε το ντεμπούτο της ως συγγραφέας το 2006 με το βιβλίο Κορίτσια, Αλκοόλ και Τραγούδια (Piker, vin og sang), ένα βιβλίο για την ιστορία των γυναικών στη μουσική της Νορβηγίας. Έκτοτε εξέδωσε, μεταξύ άλλων, τη βιογραφία της Radka Toneff και τα μπεστ σέλερ 60 Γυναίκες που πρέπει να ξέρετε και το Γυναίκες στη μάχη, δύο βιβλία σε συνεργασία με την εικονογράφο Jenny Jordahl. Το Γυναίκες στη Μάχη είναι διεθνές μπεστ σέλερ και έχει κυκλοφορήσει σε 27 χώρες. Η Breen είναι τέως επικεφαλής της Νορβηγικής Ένωσης δοκιμιογράφων και μεταφραστών.


Λίγα λόγια για την εικονογράφο:

Η Jenny Jordahl είναι εικονογράφος, σχεδιάστρια, blogger, σκιτσογράφος και συγγραφέας. Είναι γνωστή για τα βιβλία στα οποία συνεργάστηκε με την Marta Breen: Γυναίκες στη Μάχη, The F-Word και 60 Γυναίκες που πρέπει να ξέρετε. Το F-word έλαβε το Βραβείο Βιβλίου του Νορβηγικού Υπουργείου Πολιτισμού το 2015. Η Jordahl εικονογραφεί για την εφημερίδα  Aftenposten κι έχει τη δική της, ανεξάρτητη, σειρά κόμικς: «Η Ζωή ανάμεσα στα ζώα». Το 2020 έλαβε το σημαντικότατο βραβείο Brage στην κατηγορία «Βιβλία για Παιδιά και Νέους» και βραβείο Pondus για το κόμικς Τι πραγματικά σου συνέβη; (Hva skjedde egentlig med deg?)


Χαρακτηριστικά βιβλίου:

Συγγραφέας: Breen Marta
Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
ISBN: 978-960-484-779-2
Σελίδες: 104
Ημερομηνία Έκδοσης: 24/1/2022

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Jin Conception Review

Παρουσίαση: Το Δαχτυλίδι Των Νιμπελούνγκεν

Atelier Marie Remake: The Alchemist Of Salburg Review