Παρουσίαση: Όλα μας τα κρυφά χαρίσματα

Η ιστορία του «Όλα μας τα κρυφά χαρίσματα» διαδραματίζεται στην Ιρλανδία, η αφηγήτρια και πρωταγωνίστριά μας είναι η δεκαεξάχρονη Μέιβ, η νεότερη κόρη μιας μεγάλης οικογένειας. Η Μέιβ σε αντίθεση με τα «λαμπρά» αδέλφια της, δεν τα πάει πολύ καλά στον ακαδημαϊκό τομέα και μάλιστα πήγε και κάποιο διάστημα να παρακολουθήσει επιπλέον μαθήματα. Η Μέιβ τώρα πηγαίνει σε ένα καθολικό σχολείο αποκλειστικά για κορίτσια και στην προσπάθεια να εντυπωσιάσει τις συνομηλίκους της βρίσκεται σε μπελάδες. Καθαρίζοντας ένα ντουλάπι, βρίσκει ένα σετ από κάρτες ταρώ... και αποδεικνύεται ότι είναι πολύ καλή στο να διαβάζει τις κάρτες.

Κάποια στιγμή, τα πράγματα παίρνουν μια περίεργη τροπή, καθώς η πρώην κολλητή της η Λίλι, μια μέρα εξαφανίζεται. Όταν εμπλέκεται η αστυνομία και τα πράγματα σοβαρεύουν, η ζωή της Μέιβ γίνεται αρκετά περίεργη. Η Μέιβ πιστεύει ότι μια μυστηριώδης κάρτα από την τράπουλα της μπορεί να έχει εξαφανίσει την Λίλι και έτσι αποφασίζει να εμβαθύνει τις γνώσεις της για τη μαγεία. Στη συνέχεια, έρχεται πιο κοντά με ένα άλλο κορίτσι από το σχολείο της και με τον μεγαλύτερο αδερφό της Λίλι, τον Ρόου. 

Καθώς τα παιδιά ερευνούν την εξαφάνιση της Λίλι, υποψιάζονται ότι μια περίεργη χριστιανική ομάδα που είναι κατά των δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας, μπορεί να έχει σχέση με την εξαφάνιση...Ε από εκεί και πέρα γίνεται ο χαμός...


Η Κάρολαϊν Ο’Ντόνοχιου σε αυτό το βιβλίο μιλάει πολύ και θίγει το θέμα της διαφορετικότητας. Έχουμε χαρακτήρες που περιθωριοποιούνται λόγω χρώματός ή φύλου. Η Λίλι φοράει ακουστικό βαρηκοΐας, που είναι πιθανώς ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι συμμαθητές της την εκφοβίζουν ή την αποκλείουν, η αδερφή της Μέιβ είναι ομοφυλόφιλη, ο Ρόου εξερευνά την έκφραση του φύλου του. Η Μέιβ, η οποία είναι λευκή, στρέιτ και από μια μεσοαστική οικογένεια, αποκαλείται ότι είναι αναίσθητη ή αφελής όταν πρόκειται για διακρίσεις. Είναι επίσης κάπως εγωκεντρική, με έναν εκνευριστικό τρόπο και αυτό επισημαίνεται και από άλλους χαρακτήρες.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, όσο και αν εκτιμούσα την ανάπτυξή της, να εξακολουθούσα να μην την βρίσκω τόσο συμπαθή, ενώ βρήκα τον Ρόου και την Φιόνα πολύ πιο συμπαθείς και ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Η Μέιβ ήταν πολύ κτητική με τη σχέση της και ανασφαλής, αφούσυφκρινόταν όλο με τους άλλους. Δεν θα δώσω περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη των χαρακτήρων για να μη κάνω spoilers, αλλά παρόλο που κάποιοι χρακτήρες δεν μου πολυάρεσαν, το βιβλίο είναι ενδιαφέρον.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Η Κάρολαϊν Ο’Ντόνοχιου είναι δημοσιογράφος και πρωτοεμφανίστηκε ως συγγραφέας με το μυθιστόρημα για ενήλικες Promising Young Women. Έχει μια τακτική στήλη στους Irish Times. έχει δημοσιεύσει κείμενά της στα έντυπα Independent (Ιρλανδίας), Glamour, BuzzFeed και Vice, και συνεργάστηκε ως αρθρογράφος με το διαδικτυακό περιοδικό The Pool. Είναι επίσης παραγωγός podcast, μεταξύ των οποίων το Sentimental Garbage, όπου συζητάει με άλλους συγγραφείς για την κλασική γυναικεία λογοτεχνία. Το Όλα μας τα κρυφά χαρίσματα είναι το πρώτο της μυθιστόρημα για το νεανικό κοινό. Ζει στο Λονδίνο.


Χαρακτηριστικά βιβλίου:

Συγγραφέας: Ο΄ Ντόνοχιου Κάρολαϊν
Μετάφραση: Τζιρίτας Μανώλης
Εκδόσεις: Πατάκη
ISBN: 978-960-16-9232-6
Σελίδες: 448
Ημερομηνία Έκδοσης: 11/2022

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Jin Conception Review

Παρουσίαση: Το Δαχτυλίδι Των Νιμπελούνγκεν

Atelier Marie Remake: The Alchemist Of Salburg Review