Monark Review

Το Monark μας έρχεται από την ομάδα ανάπτυξης FuRyu, ενώ την έκδοση του παιχνιδιού ανέλαβε η NIS America. Το παιχνίδι αναπτύχθηκε στην ουσία από πρώην μέλη της Atlus, οπότε αναμέναμε να μοιάζει λίγο με Shin Megami Tensei ή Persona.

Ως προς την ιστορία, είστε ένας μαθητής που έχετε πάθει αμνησία και ξυπνάτε μέσα στην ακαδημία Shin Mikado, όπου περίεργα πράγματα φαίνεται να συμβαίνουν. Όλη η ακαδημία έχει καλυφτεί με ομίχλη και είναι ελάχιστες οι περιοχές που παραμένουν καθαρές. Επίσης, όποιος μπαίνει στην ομίχλη δεν ξαναεμφανίζεται, οπότε η όλη κατάσταση είναι επικίνδυνη.


Σύντομα θα ανακαλύψετε πως αυτή η ομίχλη οφείλεται σε κάποιους διαβόλους, τους επτά Monarks, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τις επτά θανάσιμες αμαρτίες και οι οποίοι έκλειναν συμφωνίες με ανθρώπους, όπου τους έδιναν την δύναμή τους, με αντάλλαγμα τη ψυχή τους και εξαιτίας τους δημιουργούταν αυτή η ομίχλη. Εσείς μέσω κάποιων περιστάσεων γνωρίζετε έναν άλλον Monark, τον Vanitas, που αντιπροσωπεύει την Vanity (ματαιοδοξία) και ο οποίος σας εμφανίστηκε με τη μορφή ενός λαγουδιού.

Η ιστορία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και υπάρχει πολύ μυστήριο ειδικά στην αρχή που δεν ξέρεις γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και τι ξέρουν αυτοί που δεν μιλάνε. Στη συνέχεια ξεδιαλύνεται λίγο το τοπίο, αλλά και πάλι έχουμε δυνατές ανατροπές.


Ως προς το gameplay, το παιχνίδι βασίζεται σε turn-based μάχες, όπου πολεμάτε σε ομάδα, συνήθως των τεσσάρων ατόμων. Οι μάχες δεν γίνονται στον πραγματικό κόσμο, αλλά στον Otherworld, που μεταφέρεστε όποτε απαντάτε σε κλήσεις από το κινητό σας. Εκεί μεταφέρεστε στο πεδίο της μάχης που μπορείτε να κινείστε σε ορισμένη απόσταση και πολεμάτε σκελετούς και bosses.

Από εκεί και πέρα στο παιχνίδι θα συναντήσετε πολλούς γρίφους, όπου κάποιοι από αυτούς είναι ιδιαίτερα δύσκολοι (κάτι που δεν περίμενα από τέτοιο παιχνίδι).Ο χάρτης του παιχνιδιού αυτός καθαυτός δεν είναι πολύ αναλυτικός, αλλά το θετικό είναι πως τις περιοχές που ξεκλειδώνεις μπορείς να τηλεμεταφερθείς αυτόματα.


Από εκεί και πέρα οι χαρακτήρες θα σας κάνουν κάποιες ερωτήσεις, οι οποίες μετράνε ποιο τα θανάσιμα αμαρτήματα που σας αντιπροσωπεύουν και δείχνει πόσους πόντους μαζεύετε. Αυτά είναι σημαντικά, γιατί μετά από ένα σημείο σας ξεκλειδώνουν την αντίστοιχη «μαριονέτα», η οποία μπορεί να πολεμήσει στο πλευρό σας και η καθεμιά έχει διαφορετικές ιδιότητες. Εκτός από αυτό, ο κάθε χαρακτήρας σας (μαζί με τις μαριονέτες σας) έχει το δικό του ξεχωριστό skill tree με ιδιότητες που μπορείτε να ξεκλειδώσετε.

Οι επιθέσεις που μπορείτε να χρησιμοποιείτε στις μάχες είναι οι απλές, αυτές που καταναλώνουν ζωή και είναι ποιο δυνατές και τέλος αυτές που σας δίνουν Madness και είναι στην ουσία ειδικές επιθέσεις. Αυτές είναι οι πιο αποτελεσματικές αλλά θέλουν προσοχή, καθώς αν φτάσει η Madness στο 100, ο χαρακτήρας σας τρελαίνεται, αυξάνεται η δύναμή του, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η άμυνά του και μένει σε αυτή τη κατάσταση για τρεις γύρους και μετά πεθαίνει αυτόματα.

Στον αντίποδα έχουμε το Awake, όπου όταν γίνει 100, αυτόματα μηδενίζεται η τρέλα και μπορεί να κάνει μια ειδική επίθεση που είναι πολύ δυνατή. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα να ενώ το Awake είναι 100, να συνδεθεί με κάποιον άλλον χαρακτήρα που έχει τρέλα 100 και τότε μπαίνει σε κατάσταση Αφύπνισης, όπου μπορεί να κάνει την υπέρτατη επίθεση.


Ως προς τα γραφικά, το παιχνίδι έχει ωραίο animation και επικρατούν τα μουντά χρώματα. Το voice acting του παιχνιδιού είναι πολύ καλό και στα θετικά είναι πως όταν χτυπάει το τηλέφωνο για να απαντήσεις και να μπεις σε μάχη, δονείται το χειριστήριο, κάτι που προκαλεί ένταση ειδικά στα σημεία που ξέρεις ότι δεν πρέπει να απαντήσεις την κλήση, καθώς συνδέεται με τα κατώτερα επίπεδα της κόλασης και οι αντίπαλοι εκεί είναι υπερβολικά δυνατοί.

Συμπερασματικά, το Monark είναι ένας δυνατός jrpg τίτλος, που παρόλο που δε θα συναντήσετε πολλούς διαφορετικούς αντιπάλους και τα περιβάλλοντα επαναλαμβάνονται, θα σας προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, που οι φανς του είδους αξίζει να δοκιμάσουν.


Θετικά:
- Ενδιαφέρουσα ιστορία
- Το σύστημα μάχης

Αρνητικά:
- Επαναλαμβανόμενοι εχθροί

Βαθμολογία: 8/10
Developer: FuRyu
Publisher: NIS America
Available for: PC, Nintendo Switch, PS4/PS5
Tested on: PS5
Release date: 25/2/2022

Ευχαριστώ πολύ την εκδότρια εταιρεία για την παραχώρηση του τίτλου!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Jin Conception Review

Παρουσίαση: Το Δαχτυλίδι Των Νιμπελούνγκεν

Atelier Marie Remake: The Alchemist Of Salburg Review