Παρουσίαση: Έλρικ-Καταιγίδα Stormbringer Επετειακό

Σας αρέσει ο Έλρικ;

Το Propaganda Channel συγκέντρωσε τη βραβευμένη επική σειρά κόμικς των Μάικλ Μούρκοκ και Φίλιπ Κραιγκ Ράσσελ, «Έλρικ: Καταιγίδα» σε ένα επετειακό συλλεκτικό Box Set. Η τετραλογία αυτή παρουσιάζει ένα από τα σημαντικότερα βιβλία επικής φαντασίας του εικοστού αιώνα, «Elric Stormbringer», όπως εκδόθηκε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Helm σε συνεργασία με την Dark Horse και την Topps Comics.


H Καταιγίδα αποτελεί την συνέχεια των κόμικς του Έλρικ, όπως αυτά είχαν εκδοθεί την δεκαετία του ’80 και του ’90 από την First Comics, την Eclipse και εν τέλει την Dark Horse. Ο Έλρικ, τελευταίος αυτοκράτορας του Μελνιμπονέ, καλείται να αντιμετωπίσει το τρομερό του πεπρωμένο: την χαραυγή μιας νέας εποχής μέσω της ολοκληρωτικής καταστροφής του κόσμου όπως τον γνωρίζει.

Ο σκοτεινός ήρωας, οπλισμένος με την τρομερή «Καταιγίδα», πρωταγωνιστεί στο μεγαλειώδες αποκορύφωμα του έπους του Μάικλ Μούρκοκ, σε μια σειρά που διαμόρφωσε το συγγραφικό Νέο Κύμα στη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με νέα αποκλειστική εισαγωγή από τον δημιουργό Μάικλ Μούρκοκ και αναθεωρημένη αρθρογραφία, σε μια συλλεκτική έκδοση τεσσάρων τόμων.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μούρκοκ γεννήθηκε το 1939 στο Μίτσαμ του Σάρεϊ, προάστιο του Λονδίνου. Έζησε τους βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που αποτυπώνεται σε πολλά από τα μυθιστορήματα του. Στα έντεκα του χρόνια έγραφε χειρόγραφα για το περιοδικό των Παρανόμων και συνέχισε να γράφει σε περιοδικά μικρής κυκλοφορίας μέχρι το 1962.

Στις αρχές της δεκαετίας του '60 ταξίδεψε στην Ευρώπη με ωτοστόπ, φτάνοντας μέχρι την Σουηδία. Ξεκίνησε να γράφει ιστορίες επιστημονικής φαντασίας για το περιοδικό SF Adventures το 1962, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά της ιδέα του πολυσύμπαντος, ενός όρου που αναφέρεται σε όλα σχεδόν τα έργα του, με πρωταγωνιστή τον Αιώνιο Πρόμαχο, ένα ον που μάχεται στον ατελείωτο πόλεμο ανάμεσα στο Νόμο και το Χάος. Οι δύο αυτές κοσμοθεωρίες, προσωποποιούνται στις μορφές Θεών και θνητών, οι οποίοι προσπαθούν να θέσουν το πολυσύμπαν υπό την κυριαρχία τους. Οι πολυάριθμες ενσαρκώσεις του Αιώνιου Πρόμαχου, υπηρετούν την εκάστοτε παράταξη χωρίς να γνωρίζουν τις πραγματικές τους επιθυμίες, μέχρις ότου να βρουν τον σωστό δρόμο για την ανθρωπότητα.

Από το 1964 ως το 1971 υπήρξε επιμελητής και συντάκτης του περιοδικού New Worlds και θέλοντας να αναδείξει συγγραφείς με καλύτερη λογοτεχνική ικανότητα σε σύγκριση με τους λογοτέχνες του φανταστικού μέχρι τότε, ξεκίνησε να δημοσιεύει διηγήματα συγγραφέων όπως ο Μπράιαν Άλντις, ο Τζέιμς Μπάλαρντ, ο Σάμιουελ Ντέλανι, ο Νόρμαν Σπίνραντ, ο Τζον Χάρισον, όπως και ο ίδιος, προκαλώντας το "Νέο Κύμα" του είδους.

Στα τέλη της δεκαετίας του '70 έγραψε έργα τα οποία ξεφεύγουν από τον τομέα του Φανταστικού και εμπεριέχουν στοιχεία σάτιρας, κοινωνικού δράματος και ιστορικού μυθιστορήματος. Μεταξύ αυτών, η Γκλοριάνα, η Ανικανοποίητη Βασίλισσα του 1978, Το Σκυλί του Πολέμου και ο Πόνος του Κόσμου του 1981, το Μπορντέλο της Ρόζενστρασε του 1982 και Η Πόλη των Ανοιξιάτικων Άστρων του 1986.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '80, ο Μούρκοκ έγραψε νέα βιβλία πάνω στον κύκλο του Έλρικ, όπως τα Ο Έλρικ στο Τέλος του Χρόνου (1984), Το Μαργαριταρένιο Κάστρο (1989) και Η Εκδίκηση του Ρόδου (1991).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Jin Conception Review

Παρουσίαση: Το Δαχτυλίδι Των Νιμπελούνγκεν

Atelier Marie Remake: The Alchemist Of Salburg Review