Παρουσίαση: Η ΚΛΑΡΑ ΚΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ

Υπόθεση βιβλίου:

Ο βραβευμένος νομπελίστας Kazuo Ishiguro επιστρέφει με το νέο του μυθιστόρημα «Η Κλάρα και ο Ήλιος» μέσα από το οποίο προσπαθεί να εξερευνήσει το μυστήριο της ανθρώπινης καρδιάς. Τι σημαίνει στ’ αλήθεια ν’ αγαπάς;

Σ’ έναν μελλοντικό κόσμο όπου τα παιδιά έχουν Τεχνητούς Φίλους για να παίζουν, η Κλάρα μία Τεχνητή Φίλη, προσπαθεί να βρει το παιδί που θα την αγοράσει για να γίνει η καλύτερη φίλη του και να γεμίσει τη ζωή του. Το πρώτο μέρος της ιστορίας ξετυλίγεται μέσα σ’ ένα κατάστημα όπου πωλούνται πολλοί Τεχνητοί Φίλοι. Μέσα από το κατάστημα αυτό οι Τεχνητοί Φίλοι παρατηρούν τους περαστικούς και όσους μπαίνουν για να αγοράσουν. Η ζωή τους όμως εξαρτάται άμεσα από το φως του ήλιου, έχουν ημερομηνία λήξης και γι’ αυτό προσπαθούν να τους πάρει ένα παιδί στο σπίτι του. Ένα παιδί μιας ελίτ τάξης, γιατί οι Τεχνητοί Φίλοι δεν είναι για όλους.

Στο δεύτερο μέρος ένα κορίτσι, η Josie, αγοράζει τελικά την Κλάρα και την παίρνει σπίτι της. Η Κλάρα τότε αρχίζει να παρατηρεί τη συμπεριφορά του κοριτσιού και των ανθρώπων που την περιβάλλουν. Τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, της Josie με την μητέρα της και με τον φίλο της τον Rick. Ο αφηγηματικός τρόπος που η τεχνική νοημοσύνη επεμβαίνει και ερμηνεύει την ανθρώπινη ζωή είναι ταυτόχρονα συνταρακτικός και αποκαρδιωτικός.

Με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, μυστηρίου, αλλά και οικειότητας περιγράφονται οι χαρακτήρες και η κοινωνία του μέλλοντος. Μια κοινωνία ίσως όχι και τόσο μακρινή… Τι είναι αυτό που καθορίζει την μοναδικότητα του ανθρώπου σ’ έναν κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη δείχνει να κυριαρχεί; Υπάρχει κάτι παντοτινό ή είναι όλα μια ουτοπία;


Ένα βαθιά συγκινητικό βιβλίο που μας προσφέρει μια μοναδική άποψη του διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου μας μέσα από τα μάτια μιας αξέχαστης αφηγήτριας. Η αριστοτεχνικά συγκρατημένη πρόζα του Ισιγκούρο ενισχύει τη συναισθηματική δύναμη και τη σπάνια τρυφερότητα του κειμένου, που διερευνά το πλέον θεμελιώδες ερώτημα: Τι σημαίνει στ’ αλήθεια ν’ αγαπάς;

Είπαν για το βιβλίο:

«Ένα παραμύθι για έναν μοναχικό κόσμο που ψυχορραγεί, ο οποίος φαίνεται να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητά μας». (KIRKUS REVIEWS)

«Όπως και στα υπόλοιπα έργα του Ισιγκούρο, οι εσωτερικοί στοχασμοί των πρωταγωνιστών του μεταδίδουν ηχηρά μηνύματα. Οι χαμηλών τόνων αλλά διεισδυτικές παρατηρήσεις της Κλάρας για την ανθρώπινη φύση διαθέτουν μοναδική βαρύτητα... Αυτό το υπέροχο μυθιστόρημα, που υπερβαίνει κατηγοριοποιήσεις, είναι σκέτη απόλαυση». (PUBLISHERS WEEKLY)

«Μεγάλο μέρος της απόλαυσης που χαρίζει η ανάγνωση αυτού του μυθιστορήματος οφείλεται στην τεχνική του. Η ανάθεση της αφήγησης σε ένα ανθρωποειδές αποδεικνύεται παράξενη όσο και γοητευτική συνθήκη. Η Κλάρα είναι πλάσμα ευαίσθητο και νοήμον, που παρότι έχει την ικανότητα να συμπάσχει, να προσδοκά και να φοβάται, αναρωτιόμαστε διαρκώς σε ποιο βαθμό μετέχει βαθύτερα στις ανθρώπινες αγωνίες της ζωής και του θανάτου». (Κώστας Κατσουλάρης, bookpress.gr, 28/03/2021)

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Καζούο Ισιγκούρο είναι Βρετανός μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος και συγγραφέας μικρών ιστοριών. Γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας· η οικογένειά του μετακόμισε στην Αγγλία το 1960, όταν ήταν πέντε ετών. Ο Ισιγκούρο αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Kentwith με πτυχίο στην αγγλική φιλολογία και την φιλοσοφία το 1978 και έλαβε το μεταπτυχιακό του στην δημιουργική γραφή από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας το 1980. Ο Ισιγκούρο είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς σύγχρονους συγγραφείς φαντασίας στον αγγλόφωνο κόσμο, έχοντας λάβει τέσσερις υποψηφιότητες για το Βραβείο Μπούκερ και έχοντας κερδίσει ένα βραβείο το 1989 για το μυθιστόρημά του Τα Απομεινάρια μιας Μέρας (The Remains of the Day). Το μυθιστόρημά του το 2005 Never Let Me Go θεωρήθηκε από το περιοδικό Time ως το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς και το ίδιο περιοδικό το συμπεριέλαβε στην λίστα με τα 100 Καλύτερα Μυθιστορήματα, γραμμένα στην Αγγλική Γλώσσα από το 1923 έως το 2005. Το έβδομο μυθιστόρημά του The Buried Giant δημοσιεύτηκε το 2015. Το 2008 η εφημερίδα The Times κατέταξαν τον Ισιγκούρο στον 32η θέση στην λίστα με τους "50 καλύτερους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945". Το 2017 το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Ισιγκούρο... ο οποίος στα μυθιστορήματά του, που χαρακτηρίζονται από μεγάλη συναισθηματική δύναμη, έχει αποκαλύψει την άβυσσο πίσω από το αίσθημα αυταπάτης των ανθρώπων απέναντι στην σύνδεσή τους με τον κόσμο.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Jin Conception Review

Παρουσίαση: Το Δαχτυλίδι Των Νιμπελούνγκεν

Atelier Marie Remake: The Alchemist Of Salburg Review