DARQ: Complete Edition Review

Το Darq: Complete Edition είναι ένα σκοτεινό puzzle game το οποίο αναπτύχθηκε από την Unfold Games και την έκδοση του παιχνιδιού έκανε η Feardemic.

Ως προς την ιστορία δεν μαθαίνουμε τίποτα στην εισαγωγή, αν και σύντομα θα πάρουμε μια ιδέα τι γίνεται. Όταν πρωτοξεκινάμε το παιχνίδι βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο μόνοι μας, όπου το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πέσουμε για ύπνο.


Όταν ξαπλώνουμε τότε η ψυχή μας βγαίνει από το σώμα μας και εγκλωβίζεται σε έναν εφιάλτη. Τότε μεταφερόμαστε σε έναν κλειστό χώρο, όπου εκεί ψάχνουμε να βρούμε την έξοδο. Κάθε φορά που βρίσκουμε την έξοδο, επιστρέφουμε στο αρχικό δωμάτιο, όπου ξαναπέφτουμε για ύπνο για να πάμε στον επόμενο εφιάλτη, μέχρι επιτέλους να καταφέρουμε να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Ως προς το gameplay, το παιχνίδι, αυτό που προσφέρει είναι γρίφους! Η κάθε πίστα είναι γενικά μικρή σε έκταση, καθώς περιπλανιέσαι στους ίδιους χώρους, αλλά είναι γεμάτη με γρίφους, οι οποίοι είναι μέτριας προς εύκολης δυσκολίας. Το θέμα όμως είναι πως δεν παίζεις σε μια διάσταση. Έτσι, για παράδειγμα, ενώ κανονικά μπορεί να κινείσαι μόνο δεξιά και αριστερά, αν φτάσεις σε αδιέξοδο, δηλαδή τοίχο, μπορείς με ένα κουμπί να αλλάξεις διάσταση και να πατήσεις πάνω στον τοίχο!


Αυτό δε σημαίνει πως εσύ θα εμφανίζεσαι στο πλάι, αλλά πως όλο το δωμάτιο θα αλλάξει κατεύθυνση. Μάλιστα δεν περιορίζεται μόνο στην αλλαγή πλάτους-μήκους αλλά θα συναντήσετε σε αρκετά δωμάτια κάποιους λεβιέδες, όπου μπορούν να σας μεταφέρουν πιο μπροστά ή πιο πίσω σε ένα διάδρομο, που αυτό αυτόματα σημαίνει πως θα έχετε άλλους διαδρόμους που θα μπορείτε να περιφερθείτε.

Αυτός ο μηχανισμός είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά προσθέτει και μια δυσκολία στο παιχνίδι καθώς γίνεται αρκετά δύσκολο το να προσανατολιστείς. Όμως το παιχνίδι δεν τελειώνει εδώ, καθώς στους εφιάλτες σας δεν είστε μόνοι. Εκεί θα συναντήσετε κάποιες αποτρόπαιες φιγούρες, βγαλμένες από τους εφιάλτες σας. Αυτές φυσικά δεν μπορείτε να τις πολεμήσετε, αλλά μόνο να κρυφτείτε για να μπορέσετε να τις προσπεράσετε. Εγώ την πρώτη φορά που συνάντησα τη φιγούρα, επειδή έτρεχα έπεσα κατευθείαν πάνω της, ε... δεν θέλει και πολύ για να κατατρομάξεις!


Το παιχνίδι από άποψη διάρκειας δεν είναι μεγάλο. Προσωπικά μου πήρε 3 ώρες για να το ολοκληρώσω, αν και στο ίντερνετ μπορείτε να βρείτε βιντεάκια που το τελειώνουν σε μία μόλις ώρα. Συνολικά το παιχνίδι χωρίζεται σε 6 κεφάλαια και το θετικό είναι πως γίνεται αυτόματα save, έπειτα από την ολοκλήρωση κάθε γρίφου, οπότε ακόμα και να χάσετε δεν χάνετε την πρόοδό σας μέχρι εκείνο το σημείο.

Ως προς τα γραφικά, στο παιχνίδι κυριαρχούν οι αποχρώσεις του άσπρου και του μαύρου. Δεν είναι τυχαίο που και ο πρωταγωνιστής μας μοιάζει με αλμπίνο που φορά μπλούζα με άσπρες και μαύρες ρίγες, λες και είναι στη φυλακή. (Αν και η αλήθεια είναι πως είναι στη φυλακή του μυαλού του).


Όσον αφορά το κομμάτι του ήχου, εκεί είναι που το παιχνίδι απογειώνεται! Η μουσική είναι εκεί για να ανεβάζει τα επίπεδα του φόβου και να σου δείχνει την απελπισία και την αγωνία που υπάρχει, ακόμα και χωρίς να βγάλει άχνα ο πρωταγωνιστής μας.

Συμπερασματικά, το DARQ είναι ένα αξιόλογο παιχνίδι που θα σας προσφέρει γρίφους και μερικές δόσεις τρόμου. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να παίξει ένα μικρό παιχνίδι γρίφων και θέλει να εξασκηθεί στην αντίληψη του χώρου.


Θετικά:
Ατμοσφαιρικό
- Διασκεδαστικοί γρίφοι
- Τρομακτικοί και ευφάνταστοι εχθροί
- Χρήση κάθε διάστασης

Αρνητικά:
Μικρή διάρκεια
- Έλλειψη δράσης

Βαθμολογία: 7,5/10
Developer: Unfold Games
Publisher: Feardemic
Available for: Switch, PS4, PC, Xbox One
Tested on: Switch
Release date: 18/3/2021

Ευxαριστώ πολύ την εκδότρια εταιρεία για την παραχώρηση του τίτλου!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Jin Conception Review

Παρουσίαση: Το Δαχτυλίδι Των Νιμπελούνγκεν

Atelier Marie Remake: The Alchemist Of Salburg Review