Disaster Report 4: Summer Memories Review

Η Ιαπωνία είναι μια χώρα που πλήττεται πολύ συχνά από φυσικές καταστροφές. Έτσι, οι Ιάπωνες συνηθίζουν να φτιάχνουν πολλές ταινίες, anime και παιχνίδια με αυτή την ιδέα. Το Disaster Report 4: Summer Memories είναι ο πρώτο τίτλος της σειράς που έρχεται στη Δύση και είναι από τα παιχνίδια που αξίζουν την προσοχή σας!

Το Disaster Report 4: Summer Memories έρχεται από την Nippon Ichi Software America και πρόκειται για ένα adventure, survival παιχνίδι που διαδραματίζεται αμέσως μετά από έναν καταστροφικό σεισμό. 


Στο παιχνίδι ξεκινάτε αρχικά επιλέγοντας φύλο και φυσικά χαρακτηριστικά του χαρακτήρας σας. Στη συνέχεια, κάνει κάποιες φιλοσοφικές και πρακτικές ερωτήσεις για να κτίσει το background του χαρακτήρα. Έπειτα, βρίσκεστε μέσα σε ένα λεωφορείο εν κινήσει, όπου ξαφνικά γίνεται ένας πολύ δυνατός σεισμός και αφού βγείτε από το ντελαπαρισμένο, φλεγόμενο λεωφορείο βρίσκεστε αντιμέτωποι με τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού. 

Από εδώ και πέρα είστε ελεύθεροι να αποφασίσετε πως θα κινηθείτε. Το παιχνίδι σας δίνει πολλές επιλογές! Από το να γίνετε ήρωας και να σώσετε όσο περισσότερο κόσμο μπορείτε, μέχρι να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο την κατάσταση και να πλουτίσετε. Ανάλογα με το πόσες καλές ή κακές πράξεις θα κάνετε παίρνετε πόντους ηθικής ή ανηθικότητας αντίστοιχα. Το ενδιαφέρον είναι πως όταν αλληλεπιδράς με τους NPCs δεν σου δίνει να διαλέξεις ανάμεσα σε 2-3 επιλογές, αλλά από 5-6, οπότε είσαι αρκετά ελεύθερος στις επιλογές σου.


Στο παιχνίδι δεν υπάρχουν «βελάκια» που να σου δείχνουν σε κάθε περιοχή σε ποιον πρέπει να μιλήσεις και που πρέπει να πας. Έτσι, περιπλανιέσαι σε κάθε περιοχή (είναι διαχειρίσιμες οι περιοχές) και όταν τελικά μιλήσεις με τον κατάλληλο και κάνεις το quest, θα σου ξεκλειδωθεί η άλλη περιοχή ή θα ανοίξει κάποια πόρτα που ήταν κλειστεί μέχρι τότε. Οπότε στην αρχή μπορεί να πελαγώσετε αλλά σύντομα θα βρείτε τον δρόμο σας.

Όπως είπαμε μόλις έγινε ένας μεγάλος σεισμός... και τι ακολουθεί μετά από έναν σεισμό; Μετασεισμοί! Ακριβώς... Στο παιχνίδι γίνονται συνέχεια μετασεισμοί και έτσι θα πρέπει να έχετε το νου σας που περπατάτε γιατί πέφτουν κολώνες, σπάνε τζάμια, πέφτουν πινακίδες και αν σας πετύχουν θα τραυματιστείτε... είπαμε είναι survival. Επίσης, δεν είναι ανάγκη να πέσει κάτι πάνω σας για να χάσετε ζωή... όχι... αρκεί να συνεχίσετε να τρέχετε ή να περπατάτε εν ώρα σεισμού και σύντομα θα πέσετε και θα φάτε τα μούτρα σας! Έτσι, πάντα όταν γίνετε σεισμός θα πρέπει, θα πρέπει να σκύβετε.


Στο Disaster Report 4 συναντάτε τα πάντα που περιμένετε να δείτε μετά από έναν καταστροφικό σεισμό. Κατεστραμμένες/ φλεγόμενες/ πλημμυρισμένες περιοχές, παγιδευμένους/ αβοήθητους/ απελπισμένους ανθρώπους και κάποιους που εκμεταλλεύονται το χάος και παρανομούν. Εσείς μπορείτε να επιλέξετε ποιους θα βοηθήσετε και για ποιο σκοπό.

Σαν εμπειρία σεναρίου, προσωπικά το λάτρεψα! Ήταν πολύ αληθοφανή τα περιστατικά, τα οποία έδεναν μεταξύ τους (κάποια τουλάχιστον 😝). Επίσης, υπάρχει μεγάλη ποικιλία από ρούχα που μπορείτε να φορέσετε (ακόμα και στολή αστροναύτη, αν θέλετε) , καθώς και διαφορετικά μέσα μεταφοράς για να ταξιδέψετε.


Ως προς τα αρνητικά τώρα, το animation είναι πολύ παλιό για παιχνίδι του 2020 και δεν δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις εκφράσεις των χαρακτήρων. Επίσης, η κάμερα είναι πολύ προβληματική όταν βρίσκεσαι μέσα σε σπίτια, καθώς είναι στην αρχή τρίτου προσώπου και μόλις στρίψεις σε κάποια γωνία γίνεται πρώτο προσώπου και σε αποπροσανατολίζει στην αρχή. 

Συμπερασματικά, το Disaster Report 4, είναι μια ωραία εμπειρία σαν παιχνίδι που αξίζει να δοκιμάσετε, αν και δεν λείπουν φυσικά οι ατέλειες. Το παιχνίδι αποτελείται στην ουσία από 6 κεφάλαια, που αντιστοιχούν σε 6 μέρες στο παιχνίδι και μένα μου πήρε περίπου 14 ώρες για να το τερματίσω. Αφού το ολοκληρώσετε, μπορείτε να παίξετε και τον επίλογο, όπου επισκέπτεστε την πόλη, 4 μήνες μετά και βλέπετε τις αλλαγές που έχουν γίνει και πώς έχουν καταλήξει οι χαρακτήρες που είχατε συναντήσει μέσα στο παιχνίδι.


Θετικά:
- Ενδιαφέρον σενάριο
- Αληθοφανές καταστάσεις

Αρνητικά:
- Προβληματική εστίαση κάμερας σε κλειστούς χώρους
- Ξεπερασμένα γραφικά

Βαθμολογία: 8/10
Developer: Granzella Inc.
Publisher: NIS America
Distributor: Enarxis Dynamic Media
Available for: PS4, PC, Switch
Release date: 21-04-2020
Tested on: PS4

Ευχαριστώ πολύ την εκδότρια εταιρεία για την παραχώρηση του τίτλου!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Jin Conception Review

Παρουσίαση: Το Δαχτυλίδι Των Νιμπελούνγκεν

Atelier Marie Remake: The Alchemist Of Salburg Review