Resident Evil 4 Remake Review

Το πρώτο Resident Evil 4 είχε κυκλοφόρησει το 2005, αρχικά ως exclusive του Nintendo Gamecube, αλλά μετά κυκλοφόρησε για PlayStation 2 και PC. Έκτοτε, έχει κυκλοφορήσει σχεδόν για κάθε διαθέσιμο σύστημα. Το Resident Evil 4 αποτελεί παιχνίδι-ορόσημο, τόσο για την ίδια τη σειρά, όσο και το είδος του αλλά και ολόκληρο το χώρο του gaming. Έτσι λοιπόν, μετά τα Resident Evil 2 και 3, η Capcom αναβίωσε και το Resident Evil 4.


Σε περίπτωση που δεν έχετε παίξει τα παιχνίδια, η ιστορία ξεκινά με τον Leon, ο οποίος πρωταγωνιστούσε και στο 2ο και ο οπόιος μαζί με 2 αστυνομικούς πηγαίνει σε ένα μικρό Ισπανικό χωριό. Ο Leon έχει αναλάβει τη διάσωση της Ashley, κόρης του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έχει απαχθεί από μία μυστηριώδη αίρεση. Με το που ο ήρωας μας φτάνει στο χωριό, καταλαβαίνει κάποιος αμέσως με τι remake έχει να κάνει και το ίδιο θα νιώθετε κατά τη διάρκεια όλου του εικοσάωρου gameplay που θα διαρκέσει η ιστορία. Ο Leon θα βρεθεί μπλεγμένος σε ένα εφιάλτη, που περιλαμβάνει μολυσμένους από ένα παράσιτο χωρικούς και μέλη μιας αίρεσης που λατρεύουν αυτό το παράσιτο. Όσο προχωράμε στο παιχνίδι, τα κίνητρα των κακών συνδέονται με την απαγωγή της Ashley.


Στο παιχνίδι όσο και αν υπάρχει το αίσθημα του καινούργιου, το gameplay επιστρέφει σχεδόν αυτούσιο, με το action και το shooting κομμάτι ελαφρώς γρηγορότερο, όπως συνέβη και με το Resident Evil 3 remake. Ο χειρισμός του Leon είναι εξαιρετικά εύκολος, όπως και η εναλλαγή μεταξύ των όπλων που έχουμε εξοπλίσει πάνω του, ενώ πολλά από τα καινούργια animations μιμούνται τα παλιά. Η κάμερα εξακολουθεί να βρίσκεται σε οπτική τρίτου προσώπου, πίσω από τον δεξί ώμο του Leon, κάνοντας zoom in όταν στοχεύουμε ή όταν εκτελούμε melee επιθέσεις. Επίσης, οι εχθροί και τα bosses είναι καλοσχεδιασμένα και επιβλητικά.

Μία από τις πιο ενδιαφέροντες αλλαγές που θα δείτε στο παιχνίδι είναι η χρήση του μαχαιριού. Πλέον, κάνοντας απόκρουση με μαχαίρι μπορείτε να αποκρούσετε ένα μεγάλο εύρος επιθέσεων, αφήνοντας εκτεθειμένους τους αντιπάλους μας. Συνεπώς, με την τακτική απόκρουση-κλωτσιά-επίθεση μπορούμε να εξοικονομήσουμε πυρομαχικά και να δημιουργήσουμε ανοίγματα όταν βρεθούμε στρυμωγμένοι. To timing της απόκρουσης θέλει λίγο χρόνο για να το συνηθίσετε αλλά δεν είναι πολύ δύσκολο να το κατακτήσετε. Το αρνητικό βέβαια είναι πως όσο χρησιμοποιείτε το μαχαίρι σας για αποκρούσεις, τόσο φθείρεται και εμτά θα πρέπει να ξαναεπισκευτείτε τον έμπορο, στον οποίο εκτός από τα upgrades των όπλων, μπορείτε να επιστρέψετε quests που έχετε ολοκληρώσει ώστε να αποκτήσετε πρόσβαση σε μοναδικές ανταμοιβές, τις οποίες δε μπορείτε να αγοράσετε με χρήματα, όπως χάρτες θησαυρών.


Επίσης, έχουμε άλλη μια νέα προσθήκη που είναι τα challenge points. Υπάρχουν διάφορα challenges, όπως πχ να σκοτώσετε κάποιον εχθρό με συγκεκριμένο τρόπο. Όταν τα ολοκληρώσετε, κερδίζετε πόντους, με τους οποίους μπορείτε να ξεκλειδώσετε πολλά extras, όπως concept art, τρισδιάστατα μοντέλα των χαρακτήρων κτλ.

Όπως και τα πρόσφατα remake των RE2 κα RE3, το Resident Evil 4 χρησιμοποιεί τη RE Engine και οπτικά εντυπωσιάζει. Το παιχνίδι είναι πανέμορφο. Τα τοπία έχουν επανασχεδιαστεί και η αισθητική είναι εντυπωσιακή. Το ίδιο ισχύει και για τους χαρακτήρες, οι οποίοι έχουν επανασχεδιαστεί, έχουν πολλές λεπτομέρειες και εξαιρετικό animation.


Το παιχνίδι (στο PS5) διαθέτει δύο επιλογές γραφικών: performance για υψηλότερο frame rate και resolution για μεγαλύτερη ανάλυση και ray tracing (αν και εδώ υπάρχουν frame drops). Υπάρχουν επίσης ένα σωρό ρυθμίσεις του οπτικο-ακουστικού τομέα αλλά και απρόσμενα πολλές επιλογές προσβασιμότητας, κάτι πάντα ευπρόσδεκτο. Το ίδιο ισχύει και για τον χειρισμό, όπου υπάρχει μέχρι και σύστημα ελέγχου για όσους θέλουν τον χειρισμό του original.Τέλος, το soundtrack του παιχνιδιού είναι εξαιρετικό. Το voice acting είναι επίσης πολύ καλό, με κάθε χαρακτήρα να ακούγεται όπως πρέπει και αρκετοί είναι πιο φυσικοί και «σοβαροί» σε σχέση με όπως ήταν στο original.

Συμπερασματικά, οι αλλαγές που έχουν γίνει, καθώς και η προσθήκη του νέου υλικού έχουν βελτιώσει πολύ την εμπειρία. Οπότε είτε έχετε παίξει το original είτε είναι η πρώτη φορά που θέλετε να ασχοληθείτε με τον τίτλο, τώρα είναι ιδανική ευκαιρία.


Βαθμολογία: 9/10 Developer: Capcom 
Publisher:
Capcom 
DistributorCD Media
Available for: PS5, PS4, Xbox Series X|S, PC
Release date: 24/3/2023 Tested on: PS5

Ευχαριστώ πολύ την CD Media για την παραχώρηση του τίτλου!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Jin Conception Review

Παρουσίαση: Το Δαχτυλίδι Των Νιμπελούνγκεν

Atelier Marie Remake: The Alchemist Of Salburg Review