Trek to Yomi Review

Το Trek to Yomi είναι ένα όμορφο indie παιχνίδι, που μας έρχεται από την ομάδα ανάπτυξης Flying Wild Hog, ενώ την έκδοση του παιχνιδιού έχει αναλάβει η Devolver Digital


Ως προς την ιστορία, ο μικρός Hiroki ωθείται γρήγορα στην ενηλικίωση όταν η πόλη του δέχεται επίθεση από αδίστακτους ληστές. Τα χρόνια περνάνε και οι προστάτες της πόλης αναμένουν μία νέα, πιο βάναυση επίθεση. Η προσοχή του Hiroki αποσπάται και αθετεί τον όρκο του να προστατέψει την πόλη που τον μεγάλωσε. Όταν είναι ήδη πολύ αργά και όλα όσα αγαπήσει γίνονται στάχτες, ο ίδιος θα δεχτεί ένα θανάσιμο χτύπημα. Ο Hiroki θα πρέπει να παλέψει με τις τύψεις του και να αποφασίσει τις προτεραιότητες του. Αυτό το μεταφυσικό ταξίδι καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του παιχνιδιού, όπου σε δύο περιπτώσεις μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε σε ποια πτυχή της εκδίκησης μας θέλουμε να επικεντρωθούμε. Δεν αλλάζουν ριζικά το μονοπάτι της περιπέτειας, απλά αλλάζουν ελαφρώς το τελικό φινάλε. Η πλοκή δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά παρουσιάζεται με τρομερό production value, μιας και το εξαίσιο writing υποστηρίζεται από γνωστούς ιαπωνέζους voice actors. Αλλά το ηλίου φαεινότερο feature του παιχνιδιού είναι το art style που μιμείται τις θρυλικές ιαπωνικές σαμουράι ταινίες. Η ασπρόμαυρη χρωματική παλέτα, η κάμερα και οι ενίοτε στατικές, άλλοτε δυναμικές λήψεις της, ακόμα και η σκηνοθεσία, όλα θυμίζουν τα κινηματογραφικά έπη του Kurosawa. Τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψουν τις απίστευτες σεκάνς που θα βιώσετε. Είναι από τα λίγα παιχνίδια όπου σχεδόν κάθε screenshot μοιάζει με έργο τέχνης. Στη συνέντευξη μας με τους δημιουργούς του παιχνιδιού, μας έγινε γνωστό πως έκαναν εξονυχιστική έρευνα πάνω σε αυτό το είδος ταινιών, και το Trek to Yomi αποδεικνύει πως αυτά δεν ήταν απλά λόγια. Το παιχνίδι θέτει τον πήχη αρκετά ψηλά για παραγωγές παρόμοιου βεληνεκούς και αξίζει να το αγοράσετε μόνο για να χαρείτε το οπτικοακουστικό αποτέλεσμα.


Ως προς το gameplay, το παιχνίδι είναι πολύ απλό. Η εξερεύνηση είναι σχεδόν πλήρως γραμμική, με κάποιες εντελώς προφανείς παρεκκλίσεις από τον βασικό δρόμο που περιέχουν «μυστικά». Οι μάχες στηρίζονται σε ένα βασικού τύπου σύστημα «χτύπημα-απόκρουση-χτύπημα». Οι πίστες είναι σχεδιασμένες με απλό τρόπο, οι εχθροί δεν διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο εδώ. Αυτό, δεν είναι από μόνο του πρόβλημα. Στην αρχή, μάλιστα, οι μάχες είναι διασκεδαστικές. Πρέπει να μάθουμε το -κάπως παράξενο- timing ώστε να πετυχαίνουμε τις αποκρούσεις, να δημιουργούμε ανοίγματα, και να σφάζουμε τους αντιπάλους με το σπαθί μας. Δεν είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο παιχνίδι, έχει και διαβαθμίσεις, που ξεκινούν από «αστεία» εύκολο. Σε συνδυασμό με την ασπρόμαυρη εικόνα και τον μη ιδανικό χειρισμό, το παράξενα στημένο parry δεν είναι όσο ικανοποιητικό θα θέλαμε. Στην πορεία, ξεκλειδώνουμε κάποιες νέες κινήσεις που βελτιώνουν τις μονομαχίες, ενώ βρίσκουμε και μερικά όπλα για επιθέσεις από μακριά, όπως ένα τόξο. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα απλό, διασκεδαστικό, εύκολο σύστημα μάχης. Δυστυχώς, όσο περνά η ώρα, αρχίζουν να φαίνονται τα προβλήματά του.


Αυτό που μας κέρδισε ήταν η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Το Trek to Yomi έχει τη μοναδική ικανότητα να σε «ρουφά» στον κόσμο του και να σε κάνει να νοιώσεις πραγματικά άβολα με αυτά που βλέπεις. Ειδικά οι εικόνες μέσα στο Yomi είναι ανατριχιαστικές, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τα θλιβερά αισθήματα του ερέβους που δημιουργεί η διχρωμία, αλλά και το συνοδευτικό soundtrack, που παίζει καταπληκτικά με τα νεύρα μας. Αν είναι κάτι με το οποίο θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε τα συναισθήματα που προκαλεί, αυτό είναι το Little Nightmares, αλλά εκτιμούμε ότι το Trek to Yomi γίνεται ακόμα πιο έντονο, σε σημείο που να θέλαμε να φύγουμε από την αποπνικτική ατμόσφαιρα του Yomi το συντομότερο δυνατό. Μάλλον η σκέψη ότι η μετά θάνατον ζωή θα μπορούσε να ήταν κάπως έτσι, δημιούργει ακόμα μεγαλύτερους εφιάλτες.


Συμπερασματικά, το Trek to Yomi έχει πολύ στυλ, ελάχιστη όμως ουσία. Το εγχείρημα μπορεί να παραπέμπει σε Kurosawa και Kobayashi αισθητικά, γρήγορα όμως γίνεται αντιληπτό πως εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες. Η επανάληψη στο gameplay του, καθώς και το πολυπαιγμένο σενάριο του μας αφήνουν με πικρή γεύση, παρότι υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για κάτι εξαιρετικό. Εν τέλει, το Trek to Yomi φαντάζει μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία και δεν ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες που είχαμε χτίσει. Παρόλα αυτά, εάν γνωρίζετε τι να περιμένετε, μπορείτε να επενδύσετε το χρόνο και τα χρήματα σας.


Θετικά:
- Όμορφος οπτικοακουστικός τομέας
- Ατμοσφαιρικό

Αρνητικά:
- Επαναλαμβανόμενο
- Αδιάφορο σενάριο

Βαθμολογία: 6,5/10
Developer:  Flying Wild Hog
Publisher:  Devolver Digital
Available for: Nintendo Switch, PC, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PS5
Tested on: PS5
Release date: 5/5/2022

Ευχαριστώ πολύ την εκδότρια εταιρεία για την παραχώρηση του τίτλου!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Jin Conception Review

Παρουσίαση: Το Δαχτυλίδι Των Νιμπελούνγκεν

Atelier Marie Remake: The Alchemist Of Salburg Review