This War of Mine: Final Cut Review

Το This War of Mine κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2014 στο Steam και τώρα η 11 bit Studios κυκλοφόρησε δωρεάν τη Final Cut έκδοση. Τι προσθέτει όμως, η νέα Final Cut έκδοση στο παιχνίδι; Τα βασικότερα νέα χαρακτηριστικά, απαρτίζουν τα νέα βελτιωμένα γραφικά, η προσθήκη ενός νέου χαρακτήρα, καθώς και ιστορίες που υπήρχαν στα παλαιότερα DLC, αλλά τώρα έρχονται ενσωματωμένες στο Main Survival Mode του τίτλου. Με λίγα λόγια, εδώ έχουμε όλο το πρόσθετο περιεχόμενο διαθέσιμο, ενώ μπορούμε και να επιλέξουμε ανάμεσα στην Final Cut έκδοση και τις τροποποιήσεις της, και την αρχική εμπειρία που κυκλοφόρησε πίσω στο 2014.


Ως προς την ιστορία, αναλαμβάνετε τον έλεγχο μιας ομάδας επιζώντων που έχουν βρει καταφύγιο σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο και προσπαθείτε να τους κρατήσετε ζωντανούς μέχρι την κατάπαυση πυρός, όπου και πέφτουν οι τίτλοι τέλους. Σαν τους Sims εν καιρώ πολέμου, είστε υπεύθυνοι για την πείνα, την κούραση και τις αλληλεπιδράσεις των χαρακτήρων. Οι δράσεις σας καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τον κύκλο ημέρας-νύχτας, καθώς την ημέρα ελεύθεροι σκοπευτές περιπολούν στους δρόμους και είναι υπερβολικά επικίνδυνο για τους χαρακτήρες σας να βγουν έξω. Έτσι θα πρέπει να τους απασχολήσετε με κατασκευή χρήσιμων εργαλείων, μαγείρεμα, παρασκευή αλκοόλ αλλά και προετοιμασία για την επερχόμενη νύχτα. Όταν πέσει το σκοτάδι, έχετε πλέον την δυνατότητα να βγείτε έξω και να επισκεφτείτε άλλες τοποθεσίες για να βρείτε χρήσιμα υλικά, τροφή και φάρμακα. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε κάποιον να φυλάει σκοπιά στο καταφύγιο για να απωθήσει τυχόν επιδρομές, ή να αφήσετε τους χαρακτήρες σας να κοιμηθούν, πράγμα που θα τους κάνει πιο αποδοτικούς την επόμενη μέρα, αλλά θα τους αφήσει ευάλωτους.


Αν αποφασίσετε να στείλετε κάποιον να μαζέψει προμήθειες, θα έχετε να επιλέξετε τον προορισμό σας ανάμεσα σε διαφορετικές τοποθεσίες, εκ των οποίων κάποιες θα είναι έρημες, κάποιες θα έχουν αμάχους σαν κι εσάς και άλλες θα έχουν εχθρικούς τύπους που δεν θα διστάσουν να σας πυροβολήσουν επιτόπου. Σε κάθε τοποθεσία, διαφορετικά αγαθά θα είναι σε περίσσεια ή έλλειψη, με λογικούς πάντα τρόπους. Για παράδειγμα η εκκλησία στην οποία βρήκαν άσυλο κάμποσοι άμαχοι θα έχει έλλειψη τροφίμων λόγω των πολλών στομάτων που πρέπει να ταϊστούν, αλλά ίσως σας ανταμείψει πλουσιοπάροχα με κατασκευαστικά υλικά, αν αποφασίσετε να τους δώσετε λίγο από το φαγητό σας. Η στρατηγική είναι το α και το ω του This War of Mine και το μόνο εφόδιο που θα χρειαστείτε για να επιβιώσετε. Με μια εξαίρεση: τις τοποθεσίες όπου υπάρχουν εχθροί. Ξαφνικά βρίσκεστε σε ένα stealth game, όπου πρέπει να κρύβεστε στα σκοτάδια και να αρπάξετε τις προμήθειες χωρίς να σας δει κανένας. Υπάρχει και η επιλογή της μάχης, αλλά εκτός αν είστε πολύ καλά εξοπλισμένοι, οι πιθανότητες είναι εναντίον σας.


Ως προς τον οπτικό και τεχνικό τομέα του τίτλου, μπορούμε με μεγάλη ευκολία να διακρίνουμε τις διαφορές, ειδικά στο PlayStation 5 όπου και δοκιμάστηκε το παιχνίδι. Οπτικά το This War of Mine: Final Cut, έχει ανέβει αρκετά επίπεδα από την προηγούμενη έκδοσή του. Οι λεπτομέρειες και τα animations είναι σαφώς πολύ καλύτερα, ενώ και ό,τι βλέπουμε γενικότερα, είναι πολύ πιο ευδιάκριτο και περιποιημένο.

Αν υπάρχει ένα μειονέκτημα, έστω και ελαφρύ, στο This War of Mine: Final Cut στο PS5, είναι ότι τα Controls μπορούν να αποδειχθούν λίγο περίεργα όταν αντιμετωπίζετε τη διαθεσιμότητα πολλαπλών ενεργειών στο περιβάλλον ταυτόχρονα. Έτσι, για παράδειγμα, αν δείτε μια σκάλα που είναι ακριβώς κάτω από μια προεξοχή στην οποία μπορείτε να πηδήξετε, μερικές φορές μπορεί να αποδειχθεί λίγο δύσκολο, είτε να κατεβείτε τις σκάλες, είτε να πηδήξετε μέχρι την προεξοχή, καθώς οι μοχλοί δεν είναι αρκετά ακριβείς για να κάνετε ακριβώς αυτό που θέλετε να κάνετε σε τέτοιες καταστάσεις. Πέρα από αυτό, και μια μικρή δόση επανάληψης που υπάρχει με τη πάροδο του χρόνου, δεν εντοπίσαμε κάτι άλλο αξιοσημείωτο.


Συμπερασματικά, το This War of Mine μας παρουσιάζει ένα θέμα που πολλοί άλλοι τίτλοι έχουν αγγίξει, την βιαιότητα του πολέμου, από μια σκοπιά που μέχρι τώρα δεν είχαμε δει και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά συνταρακτικό. Η ευαισθησία με την οποία προσεγγίζουν οι developers την θεματολογία τους, χωρίς όμως να μασάνε τα λόγια τους, σχεδόν μας κάνει να ξεχνάμε ότι από κάτω υπάρχει ένα εξαιρετικό survival game, με βάθος στα συστήματά του και ενδιαφέρουσες μικρές ιστορίες. Τα μικρά τεχνικά παραπτώματά του δεν αφαιρούν καθόλου από τη συνολική εμπειρία, παρ’ όλα αυτά η συνεχόμενη ενασχόληση ίσως αποδειχτεί δύσκολη για όσους δεν έχουν πολύ γερό στομάχι, λόγω της αμείλικτα ρεαλιστικής απεικόνισης της ανθρώπινης απελπισίας. Αυτό όμως είναι ένας λόγος παραπάνω να δοκιμάσουν όλοι τον τίτλο, ιδιαίτερα σε μια εποχή που πολλά μέσα ψυχαγωγίας ωραιοποιούν το θέμα του πολέμου.


Θετικά:
- Πρόσθετο περιεχόμενο
- Δυνατή ιστορία
- Πανέμορφος οπτικός τομέας

Αρνητικά:
- Κάποιες στιγμές γίνεται επαναλαμβανόμενο

Βαθμολογία: 9/10
Developer: 11 bit Studios
Publisher: 11 bit Studios
Available for: Nintendo Switch, Xbox One,  PS4, PS5
Tested on: PS5
Release date: 10/5/2022

Ευχαριστώ πολύ την εκδότρια εταιρεία για την παραχώρηση του τίτλου!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Jin Conception Review

Παρουσίαση: Το Δαχτυλίδι Των Νιμπελούνγκεν

Atelier Marie Remake: The Alchemist Of Salburg Review