Lake Review

Το Lake μας έρχεται από την ομάδα ανάπτυξης Gamious, ενώ την έκδοση του παιχνιδιού έχει αναλάβει η Whitethorn Games. Ως προς την ιστορία, η Meredith Weiss έχει μόλις ολοκληρώσει το μεγαλύτερο project της καριέρας της, δουλεύοντας ως προγραμματίστρια, με την ιστορία να μας να τοποθετείται στο 1986. Με τους γονείς της να αποφασίζουν να ταξιδέψουν στη Φλόριντα για 2 εβδομάδες, η πρωταγωνίστρια μας καλείται να επιστρέψει στη γενέτειρα της, το Providence Oaks του Oregon, αντικαθιστώντας τον πατέρα της ως ταχυδρόμος. Έτσι, αφήνει πίσω τη δουλειά της και τους ρυθμούς της μεγαλούπολης, ταξιδεύοντας στη μικρή επαρχιώτικη κωμόπολη, που είναι χτισμένη περιφερειακά μίας λίμνης, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του παιχνιδιού. Εκεί, παραδίδοντας δέματα και γράμματα, θα συναντήσει παλιούς γνώριμους και θα συνάψει νέες γνωριμίες με ενδιαφέρουσες προσωπικότητες. Θέλοντας να βοηθήσει τους πάντες, η Meredith θα βρεθεί στο επίκεντρο της ζωής του Providence Oaks, μία ζωή που διαφέρει παρά σάγγας από όσα έχει συνηθίσει. Αυτή ακριβώς η αποτύπωση της ζωής στην επαρχία είναι ένα από τα θέλγητρα του τίτλου, αφού ίσως ανασύρει τις μνήμες αρκετών όσων ασχοληθούν μαζί του, αν και ομολογουμένως η ζωή στην Αμερικάνικη επαρχία διαφέρει σημαντικά από αυτή στη δική μας.


Ως προς την ιστορία, είναι πλήρως προσγειωμένο και οι περισσότερες καταστάσεις που θα συναντήσουμε εύκολα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η ιστορία κρατά το ενδιαφέρον μας, χωρίς πολλά-πολλά, με τους developers να μην καταφεύγουν σε περιττά tricks για να αυξήσουν το σασπένς. Η αφήγηση βασίζεται κυρίως στις αλληλεπιδράσεις της Meredith με τους υπόλοιπους κατοίκους, περιορίζεται όμως αρκετά από το μικρό budget στο οποίο φαίνεται να έχει χτιστεί ο τίτλος. Αρκετές σημαντικές σκηνές για την εξέλιξη των σχέσεων της πρωταγωνίστριας μας λαμβάνουν χώρα εκτός οθόνης, αφού προφανώς δεν υπήρχε το περιθώριο για κάτι παραπάνω. Η φαντασία του παίκτη αρκεί για να συνδέσει τα γεγονότα, όμως σίγουρα λίγη περισσότερη λεπτομέρεια θα συνείσφερε αρκετά στην ποικιλία της αφήγησης.


Ως προς το gameplay, το παιχνίδι χωρίζεται σε κάποιους βασικούς άξονες. Στο επίκεντρο όλων φυσικά είναι η οδήγηση ενός βαν, με το οποίο η Meredith παραδίδει γράμματα και δέματα στην περιοχή, κάθε πρωί επί 13 in-game μέρες. Έπειτα, σε τρίτο πάντα πρόσωπο, η πρωταγωνίστρια μας συνομιλεί με κατοίκους και ενίοτε ανακαλύπτει μυστικά της μικρής πόλης, κατά τη διάρκεια των παραδόσεων. Σειρά κάθε απόγευμα έχει κάποιο “ιδιαίτερο” σκηνικό, όπως δείπνο με τον συμπαθή ξυλοκόπο της περιοχής, εάν φυσικά έχετε αποδεχτεί την πρόσκληση του. Εννοείται πως όπως σε κάθε adventure που σέβεται τον εαυτό του, υπάρχουν επιλογές διαλόγων, που μεταβάλουν κυρίως το τέλος του παιχνιδιού, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην πανεύκολη πλατίνα του. Δυστυχώς, οι διάλογοι δεν αλλάζουν ιδιαίτερα, ενώ και η πορεία έως το τέλος είναι πάνω-κάτω προκαθορισμένη.


Στον τομέα των γραφικών το παιχνίδι ικανοποιεί, χωρίς να εντυπωσιάζει. Τα περιβάλλοντα πρέπει να παραδεχτώ πως είναι πολύ όμορφα. Ειδικά τα βουνά με τη λίμνη στον ορίζοντα είναι αρκετά ειδυλλιακά και γαληνεύουν όταν τα κοιτάτε. Τα μοντέλα είναι μέτρια, αλλά έχουμε δει και χειρότερα. Το χειρότερο είναι μάλλον τα αυτοκίνητα και δη το βαν, που φαίνεται σαν ένα άδειο άσπρο κουτί με τέσσερα κυκλάκια για ρόδες. Εκεί που το παιχνίδι τα πηγαίνει περίφημα είναι στον ήχο. Καταρχήν γιατί οι ερμηνείες είναι πολύ καλές, ειδικά για indie game. Η ηθοποιός της Meredith κάνει εξαιρετική δουλειά, όπως και ένας-δύο ακόμη. Η μουσική υπόκρουση είναι αυτό που ξεχωρίζει, όμως, με ακούσματα country της εποχής που παίζει το ραδιόφωνο καθώς εσείς παραδίδετε γράμματα. Μία μικρή ένσταση: η playlist θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη για να μην ακούτε τα ίδια τραγούδια συχνά. Αυτό είναι κάτι για το οποίο αυτοτρολάρεται το παιχνίδι, καθώς αναφέρεται σε διάλογο με τον υπεύθυνο μουσικό παραγωγό (που ταυτόχρονα είναι και αγρότης).


Συμπερασματικά, το Lake είναι ένα χαλαρό παιχνίδι, που όμως μπορεί να προκαλέσει βαρεμάρα. Μέχρι να προκύψει το δίλημμα ζωή στο χωριό ή πλούσια καριέρα στην πόλη, ομολογώ ότι το είχα για λίγο μεγαλύτερη βαθμολογία, καθώς ένιωθα πως κάνει καλά αυτό που προσπαθεί, παρόλα τα προβλήματα – το relaxing δηλαδή. Από τη στιγμή, όμως, που βγάζει στην επιφάνεια τέτοιες προοπτικές, πρέπει να το δω σαν adventure. Και εκεί είναι που χωλαίνει πολύ. Αν σας ενδιαφέρει σαν ιδέα, ασχοληθείτε αλλά με επιφύλαξη.


Θετικά:
- Ήρεμο και χαλαρό
- Ενδιαφέρουσα μουσική

Αρνητικά:
- Μηδενική ανάπτυξη χαρακτήρων
- Κακός χειρισμός οδήγησης

Βαθμολογία: 6/10
Developer: Gamious
Publisher: Whitethorn Games
Available for: Nintendo Switch, Xbox One,  PS4
Tested on: Nintendo Switch
Release date: 8/4/2022

Ευχαριστώ πολύ την εκδότρια εταιρεία για την παραχώρηση του τίτλου!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Jin Conception Review

Παρουσίαση: Το Δαχτυλίδι Των Νιμπελούνγκεν

Atelier Marie Remake: The Alchemist Of Salburg Review