Arise: A Simple Story Review

Το Arise: A Simple Story μας έρχεται από την ομάδα ανάπτυξης Piccolo Studio, ενώ την έκδοση του παιχνιδιού έχει αναλάβει η Untold Tales.


Ως προς την ιστορία, το Arise ξεκινάει στην πραγματικότητα με την τελετή της αποτέφρωσης του προϊστορικού πρωταγωνιστή, οπότε ξυπνάτε σε μία απομονωμένη περιοχή γεμάτη χιόνια έτοιμος να "ξεθάψετε" σταδιακά τις ξεχασμένες μνήμες σας. Οι πρώτες πίστες που αντιστοιχούν στις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας του ήρωα είναι γεμάτες χρώμα, ενώ όσο περισσότερο προχωράτε τόσο οι παλέτα των χρωμάτων σκοτεινιάζει, καθώς θυμάστε δυσάρεστα γεγονότα που στοίχειωσαν τη ζωή του χαρακτήρα σας. Η όποια εξέλιξη της ιστορίας διαδραματίζεται μέσα από εικόνες που αντιστοιχούν σε κάποια ανάμνηση και βρίσκονται κρυμμένες στις πίστες του παιχνιδιού, ενώ με το τέλος κάθε πίστας συνήθως υπάρχει ένα σύντομο cutscene που σας δείχνει με αφαιρετικό τρόπο το γεγονός που σας έμεινε στη μνήμη. Δεν υπάρχει ούτε υπόνοια διαλόγου αφού ο χαρακτήρας είναι μόνος στα άδεια από ζωή περιβάλλοντα, αλλά η δύναμη της εικόνας και της νοσταλγικής μουσικής καταφέρνει να περάσει το συναίσθημα που απαιτείται ώστε να δεθείτε με τον χαρακτήρα και να βιώσετε μέσα από τα μάτια του τις δυσκολίες της ζωής.


Το gameplay του παιχνιδιού, αν και σε πρώτη φάση θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το Journey, εντούτοις ουσιαστικά παραπέμπει περισσότερο στο αριστουργηματικό Brothers: A Tale of Two Sons. Και αυτό γιατί πέρα από την μοναχική περιπλάνηση στα περιβάλλοντα του παιχνιδιού που κάνετε με τον αριστερό μοχλό, καλείστε να μετακινήσετε τον χρόνο μπροστά ή πίσω με την βοήθεια του δεξιού μοχλού, έτσι ώστε ο χρόνος να ευθυγραμμιστεί σε τέτοιο σημείο ώστε να μπορείτε να λύσετε τους περιβαλλοντικούς γρίφους. Πχ στην πρώτη πίστα, μετακινείτε το χρόνο μπροστά ώστε να λιώσουν οι πάγοι και να μετατραπούν τα νερά σε λίμνη ώστε να περάσετε με μία σχεδία στην απέναντι πλευρά. Σε άλλη πίστα εκμεταλλεύεστε το χρόνο ώστε να μετακινηθούν οι μέλισσες που σας μεταφέρουν σε άλλο σημείο της πίστας ή αργότερα η εναλλαγή του χρόνου εξαφανίζει τις σκοτεινές φιγούρες που σας καταδιώκουν ώστε να μπορείτε να περάσετε χωρίς κίνδυνο το μονοπάτι που μέχρι τότε ήταν γεμάτο από αυτές κτλ.


Συμπερασματικά, το Arise: A Simple Story αποτελεί μία σχετικά «άνιση» συναισθηματική περιπέτεια, με ορισμένες ποιοτικές διακυμάνσεις μεταξύ των επιπέδων. Λόγω της ελαφρώς αδύναμης συμβολικής σύνδεσης μεταξύ οπτικού ντυσίματος και αναμνήσεων του γηραιού πρωταγωνιστή, θεωρούμε ότι δύσκολα θα καταφέρει να προκαλέσει τη συναισθηματική φόρτιση ή και ταύτιση με τον παίκτη -όπως εικάζουμε ότι είχαν στο μυαλό τους οι δημιουργοί. Από την άλλη πλευρά, ο ενδιαφέρων μηχανισμός της χειραγώγησης του χρόνου και το όμορφο εικαστικό θα σας προσφέρουν μία, αν μη τι άλλο, ευχάριστη και ανάλαφρη τρίωρη περιπέτεια.


Θετικά:
- Ωραία γραφικά

Αρνητικά:
- Προσπαθεί πολύ να προκαλέσει έντονα συναισθήματα

Βαθμολογία: 7/10
Developer: Piccolo Studio
Publisher: Untold Tales
Available for: Nintendo Switch, PC, PS4, Xbox One
Tested on: Nintendo Switch
Release date: 28/4/2022

Ευχαριστώ πολύ την εκδότρια εταιρεία για την παραχώρηση του τίτλου!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Jin Conception Review

Παρουσίαση: Το Δαχτυλίδι Των Νιμπελούνγκεν

Atelier Marie Remake: The Alchemist Of Salburg Review