Taito Milestones Review

Το Taito Milestone προσφέρει μια μοναδική ματιά στο παρελθόν με την κυκλοφορία 10 από τα κλασικά τους arcade παιχνίδια σε αυτήν τη συλλογή του Nintendo Switch. Είναι καλό που οι δέκα τίτλοι που επιλέχθηκαν για αυτήν τη συλλογή καλύπτουν μια εντυπωσιακή γκάμα ειδών, προσφέροντας τα πάντα, από scrolling beat’em ups και single-screen platformers μέχρι σπουδαία retro sci-fi και abstract territory snatch’em ups. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι παιχνίδια προσφέρει αυτή η συλλογή:


Space Seekers (1981):

Το Space Seekers είναι ένας περίεργος συνδυασμός τριών παιχνιδιών σε ένα, ένας χάρτης όπου πρέπει να εμπλακείτε με έναν στόχο χωρίς να σας χτυπήσει, ένα cockpit space shooter (όταν εμπλέκεστε με εχθρικούς μαχητές) και ένα side-scrolling shooter (όταν εμπλέκεστε με βαριά οπλισμένες βάσεις). Μόλις καταστρέψετε όλους τους εχθρούς σε έναν πλανήτη, θα προχωρήσετε στον επόμενο πλανήτη όπου η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Είναι πιθανό να υπάρχει ένα final boss εδώ, αλλά ποτέ δεν έφτασα τόσο μακριά και περιμένω ότι η πραγματική ανταμοιβή είναι μια υψηλή βαθμολογία.

Qix (1981):

Ένα από τα πιο παράξενα παιχνίδια στην ιστορία του arcade, το Qix είδε μια μικρή αναβίωση στο Nintendo GameBoy το 1990. Οι παίκτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν έναν δρομέα σχεδίασης για να δημιουργήσουν μπλοκ και να ελέγξουν τουλάχιστον το 75 τοις εκατό της οθόνης. Φυσικά, υπάρχουν κίνδυνοι που στέκονται εμπόδιο στο δρόμο σας, καθώς θα πρέπει να αποφύγετε τους σπινθήρες που επιτίθενται στις γραμμές σας, και μετά υπάρχει το θανατηφόρο, τιμητικό «Qix», το οποίο είναι μια γραμμή που μοιάζει με διάνυσμα που οριοθετεί την οθόνη απρόβλεπτα, και θα σας σκοτώσει εάν συγκρουστεί με μια από τις γραμμές σας «σε εξέλιξη». Αυτό καθιστά δύσκολο να κάνετε μεγάλα βήματα ταυτόχρονα, ιδιαίτερα καθώς μπλοκάρετε μεγαλύτερο μέρος της οθόνης.


Front Line (1982):

Ένα πολεμικό παιχνίδι με κάθετη κύλιση, το Front Line είναι προκάτοχος παιχνιδιών όπως το Commando και το Ikari Warriors. Οι παίκτες χρησιμοποιούν όπλα και χειροβομβίδες για να διεισδύσουν πίσω από τις γραμμές του εχθρού, εξουδετερώνοντας το αντίπαλο πεζικό. Οι πίστες φαίνεται να είναι διαφορετικές κάθε φορά που παίζετε, δίνοντας έναν roguelike τόνο στο παιχνίδι.

Wild Western (1982):

Ουσιαστικά μια ενημερωμένη έκδοση του Gun Fight του 1975 (επίσης από την Taito), το Wild Western είναι μια μοναδική ανατροπή σε κάτι που είναι κάθετο scrolling shoot ‘em up Παίζετε ως ένας καβαλάρης της Άγριας Δύσης που πρέπει να προστατεύσει ένα τρένο από ληστές. Σε κάθε περίπτωση, πυροβολήστε τους πριν σας πυροβολήσουν. Μπορείτε επίσης να κατεβείτε από το άλογό σας και να πάρετε τον ανεβείτε στο τρένο, αν χρειαστεί, κάτι που είναι μια όμορφη πινελιά στο gameplay.


Alpine Ski (1982):

Έχετε δύο λεπτά για να πλοηγηθείτε στην πίστα και να συγκεντρώσετε πόντους μπόνους που συνήθως τοποθετούνται κοντά σε εμπόδια. Χάνετε δέκα δευτερόλεπτα χρόνου όταν τρακάρετε σε οποιονδήποτε από αυτούς τους κινδύνους, που περιλαμβάνουν βράχους, οχήματα χιονιού, δέντρα και άλλους σκιέρ. Όσο πιο γρήγορα πηγαίνετε, τόσο περισσότερα μπόνους μπορείτε να συλλέξετε, αλλά αυτό φυσικά απαιτεί περισσότερη ικανότητα και εξάσκηση.

Elevator Action (1983):

Θέλατε ποτέ να κλέψετε απόρρητα έγγραφα από μια τοποθεσία υψίστης ασφαλείας; Το Elevator Action σάς δίνει την ευκαιρία να κάνετε ακριβώς αυτό. Οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο ενός κατασκόπου που πρέπει να διεισδύσει σε μια εντυπωσιακά ψηλή εγκατάσταση και να αρπάξει τα ευαίσθητα έγγραφα από τις έντονα κόκκινες πόρτες. Φυσικά, οι φρουροί θα κάνουν τα πάντα για να σας σταματήσουν, συμπεριλαμβανομένου του να σας πυροβολήσουν πρώτα, και να κάνουν ερωτήσεις αργότερα. Μπορείτε να τους αποφύγετε πέφτοντας κάτω ή πηδώντας πάνω από τις σφαίρες τους, σβήνοντας τα φώτα (που μπορεί επίσης να πέσουν και να χτυπήσουν τους φρουρούς από κάτω) ή – φυσικά – πυροβολώντας τους πριν σας πυροβολήσουν.

Chack’ N Pop (1983):

Μια ορδή τεράτων έχει κλέψει όλες τις καρδιές του κυρίου και της κυρίας Pac-Man Chack’n, οπότε τώρα δεν αγαπιούνται πλέον. Σε κάθε περίπτωση, ο κύριος Chack’n, που νομίζω ότι είναι ένα κυκλικό κοτόπουλο, πρέπει να ανακτήσει όλες τις καρδιές σε μια σειρά από προκλήσεις μεμονωμένης οθόνης. Όχι μόνο μπορεί ο Mr. C να σκαρφαλώσει σε ταβάνια, αλλά μπορεί να ρίξει βόμβες προς δύο κατευθύνσεις για να νικήσει τους εχθρούς και να καταστρέψει τα κλουβιά που περιέχουν τις καρδιές. Αυτές οι εκρήξεις μπορούν επίσης να σας σκοτώσουν, προκαλώντας την απογοητευτική απώλεια μιας ζωής. Λίγο μετά την έναρξη κάθε πίστας, οι εχθροί αρχίζουν να εκκολάπτονται από μικρά αυγά στην οροφή.


The Fairyland Story (1985):

Στο The Fairyland Story, οι παίκτες ελέγχουν μια νεαρή μάγισσα που πρέπει να χρησιμοποιήσει τη μαγεία της για να νικήσει όλους τους εχθρούς σε ένα επίπεδο, μετατρέποντάς τους σε κέικ και καταστρέφοντας τις τούρτες πριν επιστρέψουν. Οι μηχανικοί είναι αρκετά παρόμοιοι με τους Bubble Bobble ή Snow Bros., αλλά ελαφρώς λιγότερο περίπλοκοι και αρκετά πιο εύκολοι. Τα εμπνευσμένα από τη φαντασία σκηνές περιλαμβάνουν κάστρα, φρούρια δέντρων και γιγάντιες τούρτες γενεθλίων, ενώ οι εχθροί περιλαμβάνουν στρατιώτες γουρουνιών, μάγους, δράκους, golem, φαντάσματα, ιερείς (;), σαρκοφάγους κάμπιες κ.λπ.

Halley’s Comet (1986):

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος δέχονται επίθεση από οπλισμένους κομήτες!. Το Halley’s Comet είναι ένα scrolling space shooter κάθετης κύλισης που του αρέσει πολύ το πράσινο χρώμα. Οι λήψεις, τα power-ups και άλλες οπτικές παρεμβάσεις έχουν έντονο πράσινο χρώμα, δίνοντας στο παιχνίδι μια εμφάνιση «σήμα κατατεθέν». Διαφορετικά, οι θαυμαστές των shoot ‘em up θα νιώσουν σαν στο σπίτι τους με τον κομήτη του Halley. Υπάρχουν κύματα εξωγήινων διαστημικών σκαφών που πρέπει να πυροβοληθούν και να καταστραφούν, boss fights, αναβαθμίσεις όπλων και μαχητές επιλογής/δορυφόρου που μπορούν να συλλεχθούν και να πολεμούν δίπλα στο σκάφος σας.

The Ninjawarriors (1987):

Μία από τις πιο θλιβερές στιγμές από τις 16-bit αναμνήσεις μου είναι η ακύρωση της κυκλοφορίας του The Ninjawarriors στις ΗΠΑ για το CD της SEGA. Fast forward σχεδόν τρεις δεκαετίες και μια σχεδόν arcade τέλεια έκδοση των The Ninjawarriors είναι τώρα στα χέρια μου ως μέρος της συλλογής Taito Milestones. Οι Ninjawarriors διαδραματίζονται στο μακρινό μέλλον του 1993!!!, όπου μια αυταρχική κυβέρνηση έχει αναλάβει και πνίγει τη ζωή από τους ανθρώπους που αγαπούν την ελευθερία παντού. Οι παίκτες ελέγχουν ένα ρομπότ νίντζα οπλισμένο με αστέρια και μαχαίρια. Το παιχνίδι είναι ένα 2D beat ‘em up, όπου ο παίκτης πρέπει να ξεπεράσει κύματα στρατιωτικών και νίντζα εχθρών, με αρκετά σκληρά boss fights που θα σας κοστίσουν μερικά κέρματα, εεε, gameover ήθελα να πω.

Μπορεί να μην υπάρχουν πολλά παιχνίδια στην συλλογή, αλλά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδών και τα περισσότερα από αυτά εξακολουθούν να είναι πολύ διασκεδαστικά ακόμη σήμερα 40+ χρόνια μετά. Είναι κρίμα που οι κάτοχοι Switch έχουν ήδη πρόσβαση στα περισσότερα από αυτά, με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά, εδώ και χρόνια. Η έκδηλη έλλειψη πρόσθετων χαρακτηριστικών δυσκολεύει την εκτίμηση της σημασίας της αγοράς και ίσως αποθαρρύνει και κάποιους -νεότερους σε ηλικία- παίκτες.


Θετικά:
- Ποικιλία διαφορετικών ειδών

Αρνητικά:
- Λείπουν κάποια βασικά

Βαθμολογία: 8/10
Developer: Taito
Publisher: ININ Games
Available for: Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One
Tested on: Nintendo Switch
Release date: 15/4/2022

Ευχαριστώ πολύ την εκδότρια εταιρεία για την παραχώρηση του τίτλου!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

 Jin Conception Review

Παρουσίαση: Το Δαχτυλίδι Των Νιμπελούνγκεν

Atelier Marie Remake: The Alchemist Of Salburg Review